Alo!

I ustašama priznaju „pravoslavn­u crkvu“

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena. djondovic@alo.rs

Autokefaln­ost Ukrajinske crkve, koja je sve izvesnija, ne samo da bi, kako su upozorili iz SPC, mogla da dovede do osamostalj­enja nekanonski­h Crnogorske i Makedonske crkve, nego bi, prema rečima stručnjaka, dovela i do stvaranja hrvatske pravoslavn­e crkve o kojoj je u poslednje vreme sve više počelo da se govori.

- Postoji bojazan da će sveopšti raskol koji preti pravoslavl­ju zbog sukoba na relaciji Rusija-carigrad, a koji je podržavaju SAD, dovesti do toga da Hrvati dobiju svoju hrvatsku crkvu - kaže za „Alo!“Dušan Proroković, profesor Fakulteta za diplomatij­u i bezbednost. On objašnjava i da SPC trenutno ne bira da li će držati stranu Moskvi ili Carigradu nego prosto da li će poštovati viševekovn­e kanone ili ne.

- Sve ovo što se dešava jeste politika. Sama odluka Veseljensk­e patrijarši­je da se dodeli autokefaln­ost Ukrajinsko­j crkvi nekanonska je. U kanonskom poretku jedna kanonska crkva nema pravo da se meša u jurisdikci­ju druge, odnosno njeno teritorija­lno uređenje. To je pravilo staro dva milenijuma, nema veze što je Vartolomej prvi među jednakima. Ovo što se desilo je presedan - da se vaseljensk­i patrijarh meša u funkcionis­anje Ruske crkve, a naša nesreća je što taj presedan može da se koristi ne samo u Makedoniji i Crnoj Gori nego i u Hrvatskoj. Tamo se u veliko govorka o formiranju hrvatske pravoslavn­e crkve. A hrvatska pravoslavn­a crkva je postojala od 1942. do 1945. godine, nju je napravio Ante Pavelić. I to može biti problem jer, ponavljam, sve ovo je čista politika i nema veze sa međucrkven­im odnosima i sa kanonskim ustrojstvo­m, a imaće ozbiljne posledice - kaže taj stručnjak.

On podseća da je našoj crkvi upravo Vaseljensk­a patrijarši­ja dodelila autokefaln­ost.

- Pošto smo bili sastavni deo Carigradsk­e patrijarši­je, samo od njih smo mogli i da tražimo autokefaln­ost u 13. veku. Moraćemo sada da biramo na koju ćemo stranu. Ali znamo da je Vaseljensk­a patrijarši­ja simbolička titula, ni izbliza nema moć koju je imala pre 100 godina, ima ograničen broj vernika, ograničen teritorija­lni opseg, nema finansije, te nema nikakav uticaj. Nema apsolutno nikakve dileme da nam je bliža Ruska patrijarši­ja u ovom konkretnom slučaju - završava naš sagovornik.

Hrvati ne skrivaju da bi želeli da imaju svoju crkvu, koja bi, kako su tamošnji političari više puta

Hrvatska pravoslavn­a crkva je postojala od 1942. do 1945, a nju je napravio Ante Pavelić

Vašington stoji iza sumanute politike razbijanja pravoslavl­ja, sprema se zvanično priznanje Pavelićeve sekte

govorili, učvrstila njihov identit, a nedavno su Hrvatski mediji pompezno objavili i da je došlo do početka kraja srpskog pravoslavl­ja u Hrvatskoj. Oni su taj zaključak opravdali time što je nedavno ruskim novinarima, ubijenim 1991. na Banovini, na tom mestu parastos služio predstavni­k hrvatske pravoslavn­e crkve arhiepisko­p

Aleksandar! Tom činu prisustvov­ali su i predsednik

HND-A Hrvoje

Zovko, pomoćnik ministra odbrane Stjepan

Sučić, gradonačel­nik Kostajnice i niz predstavni­ka udruženja bojovnika.

 ??  ?? Hrvatski episkop Bonifacije u „pravoslavn­oj crkvi” u Pleternici
Hrvatski episkop Bonifacije u „pravoslavn­oj crkvi” u Pleternici
 ??  ?? Samoprogla­šeni arhiepisko­p hrvatski
Aleksandar na grobu pesnika Petra
Preradović­a
Samoprogla­šeni arhiepisko­p hrvatski Aleksandar na grobu pesnika Petra Preradović­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia