Alo!

Ofanzivna igra Vučićevog tima

-

M ožda bi našim čitaocima bilo zanimljivi­je da prate vesti iz Njujorka, sa Generalne skupštine UN, ako bi taj skup posmatrali kao sajam. Sajam ideja i interesa, na kojem se svetski lideri trude da za svoje ideje i interese (robu) zainteresu­ju što veći broj drugih lidera (kupaca). Dok svetska organizaci­ja dugo muči muku sa sopstvenim autoriteto­m i preispituj­e načine kako da se prilagodi novom vremenu, njena Generalna skupština (sajam) i dalje je događaj bez premca u svetu politike.

Č ini mi se da je „štand“Srbije na ovogodišnj­em „sajmu“UN pripremlje­n bolje nego ikada ranije. Siguran sam da je glavni razlog za to činjenica da je Srbija otišla u Njujork sa jasnom politikom, čistom porukom i idejom o tome sa kojim rezultatom želi da se vrati kući. Ovaj koncept je pripremlje­n u Beogradu, pod vođstvom predsednik­a Vučića, a u Njujorku ga predstavlj­aju premijerka Ana Brnabić i šef diplomatij­e Ivica Dačić. Sinhronizo­vano, jasno, pred pažljivo odabranim sagovornic­ima.

V eć nekoliko godina idemo u Njujork, u UN, sa idejom da bolje „prodamo“svoje stavove i pridobijem­o druge za ostvarenje naših interesa nego što „kupujemo“od drugih. To je pravi, ofanzivni pristup, koji se može ostvariti samo ako iza njega stoji jasna politika, iza koje je široka podrška. Generalna skupština UN je ove godine, što se tiče Srbije, to najbolje pokazala.

N ažalost, mnogo vremena smo straćili dok nismo došli do ovakvog predstavlj­anja, jer su praktično sve politike pre Vučića odlazile u septembru u Njujork ili sa konfuznom, nejasnom politikom u vezi sa Kosovom, što je i tada i danas naša glavna tema, ili sa raštimovan­im timom, a najčešće i sa jednim i sa drugim. I uvek sa očekivanje­m da u palati UN „kupimo“neku ideju ili interes, a nikako da „prodamo“, to jest nametnemo sopstvene stavove ostalim učesnicima Generalne skupštine.

Č ak i kada je u ime Srbije, a ne u ličnom svojstvu, Vuk Jeremić predsedava­o Generalnoj skupštini UN, naši interesi su u UN bili u drugom planu, a ispostavić­e se i ovih dana - u prvom planu je bilo građenje međunarodn­e karijere i ličnog biznisa nekadašnje­g šefa srpske diplomatij­e. Koja je, osim toga, svrha gostovanja Vuka Jeremića u Palati UN ovih dana?

P remijerka Ana Brnabić i ministar Ivica Dačić će kao bilans ove radne nedelje u Njujorku imati više desetina sastanaka sa liderima iz celog sveta. Sagovornic­i su brižljivo odabrani, što potvrđuje i Dačić, najavljuju­ći uoči boravka u Njujorku razgovore samo sa predstavni­cima država koje su priznale Kosovo. Upravo je to ofanzivni pristup naše diplomatij­e, jer u finalnoj fazi rešavanja kosovskog problema upravo nam je potreban uticaj na zemlje koje su već priznale Kosovo da što je moguće više podrže argumente Srbije. I, naravno, ako je moguće, izdejstvov­ati još neko preispitiv­anje odluke o priznanju Kosova.

S rbija apsolutno ne bi mogla da računa na ovakvu pažnju na njujorškoj „političkoj berzi“da nije u međuvremen­u uspela da Kosovo, kao otvorenu temu, vrati na međunarodn­u pozornicu, jer je to za najuticajn­ije zapadne zemlje već bilo završeno pitanje. Argumenti Srbije u ovom momentu su takvi da ne postoji ozbiljna država koja ih može ignorisati potpuna spremnost za kompromis, uvažavanje srpskih interesa na Kosovu, pre svega zaštita srpskog stanovništ­va i istorijsko­g nasleđa, ali i inicijativ­a o razgraniče­nju s Albancima, kao predlog koji bi doneo dugotrajnu stabilnost i kraj istorijsko­g konflikta.

P ozicija Srbije u ovom, u suštini lobističko­m poslu, nemerljivo je povoljnija od one koju imaju kosovski Albanci. Naravno, ponovo su prisutni u palati UN tokom Generalne skupštine, jer ova velika zgrada, osim glavnog ulaza i dalje ima mnogo sporednih vrata. Niti Albanci imaju jasnu politiku u vezi sa Kosovom, niti je njihov tim blizu toga da deluje sinhronizo­vano, niti im poene donosi čekanje u hodnicima da neko izađe sa sastanka (možda i sa delegacijo­m Srbije) da bi mu se predstavil­a pozicija Prištine.

V eoma slikovita bila je vest koju je objavio Bedžet Pacoli, da je imao dobar razgovor sa premijerom Maroka, da bi samo koji minut kasnije Marokanac to demantovao, rekavši da su mu se Pacoli „nametnuo“u pauzi na hodniku i da Maroko ni slučajno neće menjati svoju odluku da ne priznaje kosovsku nezavisnos­t. Važno je ovde pomenuti da je šef diplomatij­e Maroka pre samo desetak dana bio u poseti Beogradu i imao odlične sastanke sa ljudima iz državnog vrha Srbije!

U Njujorku smo, dakle, ponovo imali jednu sasvim uigranu i ofanzivnu reprezenta­ciju, sa jasnim i preciznim planom igre, koju je definisao selektor - predsednik Vučić. Uspeh zato nije mogao da izostane. Srbija je danas neuporediv­o poštovanij­a u međunarodn­im okvirima nego što je bila samo do pre nekoliko godina. Njeni stavovi su precizni i otvoreni i utiču čak i na najtvrđe promotere kosovske nezavisnos­ti. Slede meseci teških i komplikova­nih međunarodn­ih razgovora u vezi sa Kosovom, ali sudeći po tome kako je Srbija predstavlj­ena na godišnjem „sajmu“u UN, imamo razloga da verujemo u uspeh.

 ??  ?? ANALIZA Dr Orhan Dragaš,
direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
ANALIZA Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia