Alo!

ŠKOLE BEZ DNEVNIKA, OCENE PO PAPIRIMA

-

Ministarst­vo prosvete ni mesec dana od početka školske godine nastavnici­ma nije obezbedilo osnovna sredstva za rad. Naime, mnoge škole u Srbiji nisu dobile dnevnike, pa su prosvetari primorani da krše zakon, beležeći ocene po raznim papirima.

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnos­t“potvrđuje za „Alo!“da su mnoge škole u Srbiji bez dnevnika i naglašava da je glavni krivac za to Ministarst­vo prosvete.

- Novi dnevnici bi sada trebalo da uključe i one predmete, rubrike i elemente, a koji su novi u odnosu na dosadašnju nastavnu praksu. Ali, oni ili nisu izašli iz štampe ili nisu distribuir­ani školama. Ni štampanje ni distribuci­ja dnevnika ne zavise ni od direktora škola ni od nastavnika, tako da je glavni krivac što ih još nema Ministarst­vo prosvete - ističe Vojvodićev­a.

Ona ističe da su nastavnici primorani, odnosno naterani da, zbog toga što nisu dobili dnevnike, krše zakon, pišući po papirima koji nisu nikakav pedagoški ili bilo kakav drugi validan dokument.

- Prosvetari su u procepu jer s jedne strane ne mogu reći da to neće da rade, a s druge strane su svesni da pisanjem na papiru krše zakon. Sada u školama, i to tamo gde su predviđena mesta za dnevnike, stoji gomila papira koja su

ištampana kao da se igramo školice - naglašava Vojvodićev­a.

Ona navodi da na ovaj način trpe i đaci.

- Zamislite tog roditelja, koji sad pred kraj septembra ode u školu i umesto da vidi dnevnik, zapravo vidi gomilu nekih papira. Verujem da bi bio šokiran. S druge strane, kako nema dnevnika, nema ni svih podataka o učeniku. Recimo, ne stoje adresa ili broj telefona. Zamislite da pozli nekom detetu, a vi nemate broj na koji biste mogli obavestiti roditelje. Zato ove stvari ne treba olako shvatati. Ministarst­vo što pre mora i tu situaciju da razreši jer je to njihova i nadležnost i odgovornos­t, a ne direktora i nastavnika - navodi ona. M. Keranović

u Srbiji i dalje

Mnoge škole Elektronsk­i

dnevnik. koriste papirni 649 škola,

je samo u dnevnik uveden Međutim,

škola u Srbiji. što je trećina

je to što sve ogroman problem e-dnevnik,

ne su i uvele broj škole, koje dovoljan

ni približno poseduju

tu vrstu rada. računara za

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia