Alo!

Revolucija u fudbalu: VAR U LIGI ŠAMPIONA!

Od naredne sezone, UEFA uvodi videotehno­logiju na svim mečevima LŠ, a u Ligi Evrope će to zaživeti u sezoni 2020/21.

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Sistem se trenutno koristi u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj i

Italiji

Tehnologij­a gazi pištaljku i zastavicu, dileme više nema - od naredne sezone, u Ligi šampiona će se primenjiva­ti VAR tehnologij­a, kao na nedavnom Svetskom prvenstvu u Rusiji. Dakle, UEFA je samo pošla koracima koje je prvo učinila FIFA i to je za pohvalu.

Ali to nije sve. VAR će se koristiti i u još nekim takmičenji­ma pod okriljem UEFA, a što se tiče Lige Evrope, tamo će se još malo pričekati na najnapredn­iju tehnologij­u koju fudbal trenutno ima.

- Uvereni smo da ćemo do uvođenja VAR tehnologij­e u avgustu 2019. godine imati dovoljno vremena da se uspostavi ovaj značajan sistem i da na vreme obučimo sve sudije kako da uspešno i efikasno koriste VAR u najjačem klupskom takmičenju na svetu - rekao je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA.

Zapravo, VAR će biti predstavlj­en već na početku 2019, u plej-of fazi Lige šampiona, a planira se da se koristi i za

Superkup u Istanbulu, kao i za

Evropsko prvenstvo 2020. U Ligu Evrope biće uveden godinu dana kasnije, od sezone 2020/2021.

Trenutno, VAR se koristi u španskom, nemačkom, francuskom i italijansk­om prvenstvu. Što se Engleza tiče, oni imaju gol-lajn tehnologij­u, a VAR će startovati od 2019. godine. Navijači širom Evrope se nadaju da će ova odluka UEFA doneti samo dobro fudbalu. Andrea Anjeli, predsednik Juventusa i član Izvršnog komiteta UEFA, najavio je da će VAR biti korišćen u Ligi šampiona odmah nakon što je „stara dama“nepravedno izbačena iz četvrtfina­la prošle sezone u Madridu. Tada je Realu dosuđen penal u 95. minutu, ! pri vođstvu Juventusa od 3:0. Da je ostao taj rezultat, igrali bi se produžeci, ko zna šta bi bilo, ovako, Real je posle pogrešne odluke sudije prošao dalje. Takođe i Bajern se žalio na suđenje, odnosno da je oštećen protiv Reala kada je Arturo Vidal, po njihovom mišljenju, bez razloga dobio crveni karton u polufinalu Lige šampiona.

 ??  ?? Da je bilo VAR-A, pitanje je da li bi Real izbacio Juventus
u aprilu
Da je bilo VAR-A, pitanje je da li bi Real izbacio Juventus u aprilu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia