Alo!

STARI ZAKON OSLOBAĐA ŠARIĆA?

Da Iako je tužilac Saša Ivanić juče tražio Darko Šarić bude kažnjen maksimalno­m kaznom od 30 do 40 godina, pravnici smatraju da mu preti 15 godina zatvora

- Pišu: NIKOLINA MARIĆ DANICA ĆURUVIJA redakcija@alo.rs

Zbog optužbi da je organizova­o kriminalnu grupu koja se bavila švercom narkotika iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, Tužilaštvo za organizova­ni kriminal zatražilo je u juče pred Specijalni­m sudom u Beogradu da se Darku Šariću (47) izrekne maksimalna kazna zatvora.

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim rečima predložilo maksimalne kazne za krivična dela udruživanj­a radi vršenja krivičnih dela i neovlašćen­e proizvodnj­e i stavljanja u promet opojnih droga.

To znači da za Šarića kao organizato­ra kriminalne grupe traži kaznu u rasponu od 30 do 40 godina. Kazna je zatražena i za trojicu svedoka saradnika - Nebojšu Joksovića, Draška Vukotića i Radana Adamovića.

U svojoj završnoj reči, postupajuć­i tužilac Saša Ivanić rekao je da smatra da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizova­na 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijsk­e tokove.

Međutim, advokat

Goran Jovandić, jedan od Šarićevih branilaca, izjavio je da je tužilac izneo skandalozn­u završnu reč.

Tužilac je neosnovano tražio maksimalnu kaznu bez ijednog materijaln­og dokaza. Osim toga, tražio je da mom klijentu bude oduzeta imovina, pravdajući to time da ne može da zadrži imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog dela. Istovremen­o je vratio imovinu svedoku saradniku Nebojši Joksoviću, iako je u toku postupka dokazano da je upravo on bio organizato­r kriminalne grupe, koji je, da bi zadržao tu imovinu, optužio mog klijenta bez ijednog dokaza istakao je Jovandić. Mišljenja o visini kazne su podeljena, pa tako neki beogradski pravnici smatraju da u slučaju Šarića treba da bude primenjen blaži zakon, prema kojem je zaprećena kazna od 15 godina zatvora. Sada se prema Krivičnom zakoniku Srbije organizato­ru kriminalne grupe koja se bavi rasturanje­m droge može izreći kazna od najmanje 10 godina zatvora, a najviše 30 do 40 godina. Što se tiče preprodaje droge u organizova­noj kriminalno­j grupi, zakonom je zaprećeno najmanje 10 godina zatvora, bez preciziran­ja maksimuma.

Opšti maksimum, kada drugačije nije propisano zakonom, u Srbiji je 20 godina. Apelacioni sud je 2016. ukinuo maksimalnu kaznu od 20 godina koja je Šariću izrečena s obrazložen­jem da je njegova krivica dokazana. Već ta kazna, to jest zakon koji je primenjen, bio je sporan za Apelacioni sud. Naime, grupi je stavljeno na teret da je drogom trgovala 2008, pa sve do

15. oktobra 2009. godine. Tokom 2008, pa do septembra naredne godine, važio je Krivični zakonik iz 2006. godine. To znači da se za sva krivična dela počinjena posle

11. septembra 2009. primenjuje novi zakon, koji je stroži od starog. Ukoliko se tokom postupka zakon menja, mora se suditi po blažem zakonu. Ovim, blažim zakonom propisano je da će onaj ko organizuje mrežu preprodava­ca droge biti kažnjen kaznom od pet do 15 godina, dok je prema novom zakonu zaprećena kazna od najmanje 10 godina. Apelacioni sud je zaključio da je u prvostepen­om postupku povređen krivični zakon jer su okrivljeni osuđeni po strožem, a ne po blažem propisu. Na sledećem suđenju, završnu reč će imati odbrana i optuženi, nakon čega će biti izrečena presuda.

Tužilac je neosnovano tražio

maksimalnu kaznu bez ijednog materijaln­og dokaza

 ??  ?? ADVOKAT GORAN JOVANDIĆ
ADVOKAT GORAN JOVANDIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia