Alo!

TALASI OD 11 METARA, uragan paralisao Grčku!

HIBRIDNA OLUJA „MEDIGAN“POGODILA JUGOISTOČN­I DEO EVROPE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Uragan je pogodio Evropu! Tačnije, radi se o hibridnoj oluju koju često nazivaju „Medigan“i prvi na udaru bili su južni delovi Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Grčka nacionalna opservator­ija, koja prati kretanje ove nepogode, objavila je da se očekuje da „oko ’Medigana’“danas u popodnevni­m časovima stigne do obala Peloponeza, kao i da se očekuju talasi viši od 11 metara, te udari vetra jači od 100 kilometra na čas.

Usled nevremena, u ovoj zemlji su otkazani avionski letovi, pojedine linije trajekata, kao i nastava u školama, dok će spasilačke službe tokom celog vikenda biti u stanju visoke pripravnos­ti. Očekuje se da se „Medigan“do ponedeljka pogodi i delove zapadne Turske. Ne treba zaboraviti da je područje blizu italijansk­og ostrva Sicilije „Medigan“pogodio u novembru 2014. godine, a ovakve nepogode su najčešće u septembru i oktobru.

S druge strane, kako je naveo meteorolog RHMZ-A Nedeljko Todorović,

„Ne brinite, tako nešto ne može da pogodi Srbiju“, tvrdi Nedeljko Todorović iz RHMZ-A

„nema izgleda niti opasnosti da bi takva oluja mogla da pogodi Srbiju“.

- Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje bilo je u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan-dva duže - rekao je Todorović, ističući da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavlj­aju veliku opasnost.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia