Alo!

Izronio deo Stambol kapije?

- Piše: I. MIŠIĆ beograd@alo.rs

Tokom rekonstruk­cije Trga republike, građevinci su otkrili neobičan temelj, za koji se pretpostav­lja da pripada Stambol kapiji, srušenoj 1866. Iskopavanj­a i analize nastavljaj­u stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana.

Na sklopu gradilišta na Trgu republike može se videti ograđeni prostor veličine 10 sa pet metara, koji je odvojen saobraćajn­om signalizac­ijom i trakom. Na tom mestu u toku su snimanja georadarom, koja bi mogla da reše enigmu.

- Dok se ne izvrši iskop i sprovede arheološko istraživan­je, ne možemo pouzdano tvrditi šta je otkriveno - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Nekadašnja Stambol kapija nalazila se na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu, a ispred nje je bilo travnato polje.

- Podignuta je u doba austrijske vlasti. Legenda kaže da je njenu izgradnju naredio general Ernst fon Laudon. U to vreme, poslednja linija odbrane bila je tvrđava, kao i rov koji je okruživao Beograd, nazvan Laudonov šanac - kaže za „Alo!“istoričar Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, Stambol kapija je bila najčvršće zidana od svih beogradski­h kapija.

- Izgrađena je od tesanog kamena i cigle, a imala je tri ulaza i prostorije za smeštaj stražara. Središnji ulaz služio je za prolaz zaprega, a dva bočna za pešake. Od kapije su vodila dva puta, jedan ka Terazijama, a drugi prema Tašmajdanu i Paliluli - objašnjava Ilić.

Trebalo bi napomenuti da Srbi po zlu pamte Stambol kapiju.

- Turci su nadomak kapije kažnjavali neposlušne Srbe tako što su ih mučili i nabijali na kolac. Iz tog razloga, srušena je u proleće 1866. po naređenju kneza Mihaila - zaključuje sagovornik „Alo!“.

 ??  ?? Slika Đure Jakšića
„Bakljada kroz Stambol kapiju“
Izgled Stambol
kapije
Slika Đure Jakšića „Bakljada kroz Stambol kapiju“ Izgled Stambol kapije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia