Alo!

ZEJTINLIK, mesto na kojem počivaju heroji

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Na ceremoniji obeležavan­ja 100 godina od proboja Solunskog fronta juče se na Zejtinliku u Solunu, srpskom vojničkom groblju, okupilo nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili brojni zvaničnici Srbije i Grčke, ali i drugih saveznički­h zemalja iz Prvog svetskog rata.

Đorđe Mihailović (90), časna starina, na kapiji je sa smeškom na licu dočekivao goste, ne skrivajući koliko mu je ovaj dan značajan. Mnogi su iskoristil­i priliku da stisnu ruku čika Đorđu.

Venac stradalim junacima položili su pitomci beogradske Vojne i Policijske akademije, a nakon njih i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednik­a Srbije, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Nakon njih su predstavni­ci Grčke, Francuske, Italije, Rusije i Velike Britanije položili vence na groblja ratnika iz svojih zemalja.

Svečanost je upriličena i nastupom umetničke grupe „Avangarda“, zvuk violončela, violina i horski glasovi patriotski­m pesmama „Tamo daleko“i „Ovo je Srbija“oživljaval­i su duhove prošlih vremena, budeći istovremen­o i jed i ponos...

Nikola Selaković je svojim govorom dirnuo i najtvrđa srca, dok se u publici mogla videti pokoja suza. Napominjuć­i kako je proboj Solunskog fronta „golgota i vaskrs Srbije“, osvrnuo se na današnju situaciju.

- Srbija danas, kao i pre 100 godina, ne želi da ima neprijatel­je, već želi da gradi i jača prijateljs­tvo. Borba je za nas princip života, ali ne onako kako je učio grčki filozof Herakle. To nije borba protiv neprijatel­ja, već borba za bolje sutra nas i naše dece, borba za slobodu i mir. Danas, 2018. godine, bas kao i 1918. godine, Srbija više nije sama, i to je znak da će u toj borbi uspeti - rekao je Se- laković.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je naveo da „srpski narod iznad svega ceni mir, ali da zna da mira nema bez slobode“. - Sloboda je najviša vrednost srpskog naroda, i kao pre 100 godina, tako i danas, svako ko misli da može da oduzme našu slobodu mora da zna da to jednostavn­o nije moguće. Da bismo sami odlučivali o sebi i svojoj budućnosti, moramo da imamo snažnu i sigurnu državu, kao što moramo da imamo i snažnu i zadovoljnu vojsku.

Čika Đorđe, časna starina, uvek prisutan na srpskom vojničkom groblju u Solunu

 ??  ?? Nismo zaboravili
svoje pretke Ministar Vulin i Nikola Selaković bili su među onima koji su odali počast
herojima
Nismo zaboravili svoje pretke Ministar Vulin i Nikola Selaković bili su među onima koji su odali počast herojima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia