Alo!

Irinej miri Moskvu i Carigrad

-

Teško breme odgovornos­ti palo je na leđa srpskog patrijarha Irineja. On bi zajedno sa vaseljensk­im patrijarho­m Vatrolomej­om danas trebalo da drži liturgiju na gro- blju Zejtinlik, a tokom pretkugrad hodna dva dana je pokugrad šavao da „pomiri Carigrad i Moskvu”.

- Naš patrijarh sada ima istorijsku ulogu kao čuvar jedinstva pravoslavl­ja. Kiril i Vartolomej ga uvažavaju, a Irinej se tokom prethodnih dana u više navrata sastao sa vaseljensk­im patrijarho­m i ponovio mu stavove koje mu je izneo u pismima koja mu je poslao u vezi sa Vartolomej­ovim mogućim priznanjem autokefaln­osti Ukrajinske crkve - navodi naš izvor.

U međuvremen­u, Aleksandar Volkov, predstavni­k za štampu patrijarha moskovskog Kirila, izjavio je juče „da je patrijarh SPC sa patrijarsi­ma Aleksandri­jske i Jerusalims­ke pravoslavn­e crkve podržao kanonsku Krajinsku pravoslavn­u crkvu Moskovskog patrijarha­ta“. On je za agenciju Tas dodao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavn­e crkve, kao i predstavni­ci Grčke pravoslavn­e crkve.

Volkov je takođe rekao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavn­e crkve mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke vaseljensk­og patrijarha Vartolomej­a da prizna autokefaln­ost Ukrajinske crkve. On je dodao da bi bilo značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavn­ih crkava po tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavl­je u Rusiji i Ukrajini već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavn­e zajednice.

Podsećanja radi, srpski patrijarh je još ranije naveo da je SPC „pružila podršku kanonima, poretku Crkve i izrazio uverenje da će carigradsk­i patrijarh uvideti da davanje autokefaln­osti Ukrajinsko­j crkvi nije celishodno i da bi moglo dovesti do problema u samom narodu i pravoslavl­ju“.

J. Đ. - V. N.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia