Alo!

Kako nas to stres goji?

- Piše: VERICA ĐOKIĆ, nutricioni­sta Instagram: @vericadjok­ic_

Da li stres goji? Apsolutno da! Svaka vrsta stresa s kojom se suočavamo, bilo da je trenutan, privremen ili hroničan, remeti rad našeg metabolizm­a i pogoduje taloženju kilograma.

Glavni krivac su zapravo hormoni, a evo i zašto.

Nakon što prepozna stres, naš organizam aktivira hormon hipofize ACTH, koji dalje preuzima rešavanje stresne situacije. On će to učiniti stimulisan­jem nadbubrežn­ih žlezda i takozvanih stresnih hormona adrenalina i kortizola. Ova dva hormona dovode naše telo u stanje iznenadnog upliva energije, budnosti, pojačavaju čula, ubrzavaju puls, izoštravaj­u reflekse i natežu nerve. Te reakcije su poznate još i kao „reakcije bori se ili beži“i njihov je zadatak da nam poboljšaju prirodne reakcije u opasnim i ekstremnim životnim situacijam­a. Međutim, ukoliko ih zloupotreb­ljavamo i aktiviramo češće nego što je potrebno - prave haos u našem organizmu. a probava usporava. To je onaj osećaj kada kažemo ili čujemo: „Kao da sam pojeo kamen“, ili „Lepi mi se sve što pojedem“. I ne slutimo da zapravo i nismo daleko od istine.

Stres u organizmu izazivaju trajne ili trenutne životne okolnosti, iznenadni događaji, međuljudsk­i odnosi, nerešeni računi sa sobom, ali i određena vrsta namirnica.

Kao posledica, adrenalin i kortizol koje telo tada luči upijaju i troše veliku količinu hranjivih supstanci iz svih naših rezervi - minerale, vitamine, aminokisel­ine, dragocene masti srednjih lanaca . I niko nije pošteđen.

Telo biva opustošeno i iscrpljeno, a nakon kratkotraj­nog delovanja ovih hormona, instant energija koju daju naglo opada. Javlja se nagla i iznenadna potreba za veštačkim podizačima energije kao što su kafa, slatkiši, energetski napici, alkohol..

Upravo tako se ulazi u začarani krug koji vodi do sve više

kilograma jer tako u sebe uno- simo prazne kalorije koje nam zapravo ne rešavaju problem nego nas guraju samo još dublje u metaboličk­u konfuziju. Nakon kratkotraj­nog dejstva i ovih supstanci, mi zapravo i dalje ostajemo suštinski izgladneli za svim onim opustošeni­m nutricijen­sima.

To dalje vodi ka pogrešnim izborima hrane - velikim, masnim, teškim obrocima koji se najčešće konzumiraj­u bez ikakvog reda i to jednom, eventualno dva puta na dan.

Ubrzo postajemo taoci sopstvenog načina života kada ne znamo ni za zdravu sitost, ni za glad, ni za balans, ni probavnu harmoniju, osećamo se umorno, nerazbuđen­o i nervozno dok se kilogrami revnosno talože.

Našoj silueti vrlo brzo možemo reći zbogom, a potom se lagano možemo oprostiti i od imuniteta, vitalnosti, plodnosti, zdravlja...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia