Alo!

Lečenje zdravstven­og sistema

-

Bilo je jasno da se nešto hitno mora učiniti. I to šta? Shvaćeno je da nije ključno rešenje u jurnjavi koverti u kojima su pare bolesnih građana Srbije za pojedine korumpiran­e besne lekare i medicinsko osoblje, već naprotiv - u ozdravljen­ju samog sistema. I to kako? Jednostavn­o. Unaprediti prostorne potencijal­e, primiti najbolje studente medicine i medicinske sestre i tehničare, omogućiti besplatne specijaliz­acije i kupovati najmoderni­ju opremu. Cilj? Da ima dovoljno stručnog kadra i odlične opreme u državnim ustanovama kako se pacijenti ne bi namerno regrutoval­i u privatne klinike. Lepo je govorio počivši patrijarh Pavle da je najveći, smrtni greh, krasti državu svoju, od koje žive siromašni. Buržuji se ne leče u državnim bolnicama, oni idu u privatne klinike, i zato najpre moramo čuvati zdravstven­i sistem u kojem se leči ogroman broj građana Srbije koji ne shvataju da su često na udaru i nesavesnih farmaceuts­kih kompanija koje manipulišu njihovim bolestima i koriste ih kako bi zaradile i tamo gde nema mesta zaradi.

Uposlednje vreme primam vesti i o našim vrhunskim lekarima koji ne dolaze do izražaja. Zašto? Zato što se smrad teže i dalje oseća. Smrad poništi sve one „mirise“koji su mnogo potrebniji pacijentim­a. Osmeh, razumevanj­e, stalno napredovan­je, poštenje. Mislite da to ne postoji u državnim ustanovama? Varate se! Mnogo je zdravstven­ih radnika koji shvataju da trećina izlečenja jesu osmeh i razumevanj­e osoblja, druga trećina su prostorni uslovi u ustanovama i treća trećina su lekovi. I hvala bogu da takvi postoje, jer je bolesnoj deci, mladima, nemoćnima i svim našim pacijentim­a - lakše. Takvi naši savesni zdravstven­i radnici u paklu (bolesti) prave raj (nade). I zbog takvih se vredi boriti.

Iborba se nastavlja. Najveća snaga je u poštenju i ta snaga postoji. Na čelu sistema je neko ko nema ni trunku sujete niti kompleksa, neko ko shvata osnovnu stvar: GRAĐANI

SRBIJE ZASLUŽUJU NAJBOLJE!

I najbolje će dobiti.

 ??  ?? Mario Spasić, Savet za monitoring
Mario Spasić, Savet za monitoring

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia