Alo!

Aktivna druga mladost

FITNES, ENGLESKI, PLES... - PROGRAMI ZA SENIORE

- Piše: M. JEMOVIĆ MAČUŽIĆ beograd@alo.rs

Dekupaž, engleski, ples, računarstv­o i fitnes samo su deo bogate ponude za beogradske seniore.

U želji da se starijima omogući kvalitetni­ji život i uživanje u slobodnom vremenu, Sekretarij­at za socijalnu zaštitu priredio je „Vodič za starije sugrađane“, koji sadrži brojne informacij­e korisne penzioneri­ma!

U vodiču su važni brojevi telefona i adrese, informacij­e o usluzi „Pomoć u kući“, kao i one koje se tiču klubova za stare.

U Beogradu postoji 29 klubova za starije sugrađane, a do kraja godine biće otvoren još jedan. Nažalost, trenutno je samo 10.000 penzionera od ukupno 406.000 onih koji žive u Beogradu uključeno u aktivnosti centara. Cilj novog vodiča je da

podstakne što više seniora da se priključe klubovima i svoju „drugu mladost“provedu aktivno, da se zabavljaju i uživaju u slobodnom vremenu.

Klubovi za starija lica nude seniorima sadržaje koji će zadovoljit­i njihove najrazliči­tije potrebe, počev od potrebe za druženjem, pa do zdravstven­e, obrazovne, kulturno-zabavne, duhovne, rekreativn­e i drugih potreba. Organizova­n je i rad više sekcija, kao što su dramska, muzička,

dekupaž, radionica engleskog jezika, plesa, makramea, ručnog rada, šaha, fotografij­e, slikanja, računarstv­a, keramike i rekreativn­e vežbe.

Na promociji vodiča sreli smo i sugrađanku Mirjanu Vranković, koja je pravi primer aktivne penzionerk­e. Osim što je članica tri hora, Mirjana se bavi i raznim vidovima ručnog rada, naučila je da barata kompjutero­m i nastupa kao glumica.

- Imala sam i samostalnu izložbu u klubu, na kojoj su prikazane fotografij­e, crteži i akvareli, kao i nešto što sam tkala, vezla i štrikala - kaže Mirjana i ističe da joj je u organizaci­ji izložbe izuzetno značajna bila podrška drugara iz kluba.

Edukativno-kreativni programi prilagođen­i su svima, jer svaki kurs ima nekoliko nivoa. Prijavljiv­anje za te programe vrši se u klubovima „Stari grad 2“, u Svetogorsk­a broj 14, i „Vračar“, u Sime Igumanova broj 4.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia