Alo!

Sapun u svakom ćošku!

Ukoliko i dalje držite sapun samo u kupatilu, trebalo bi da znate da mu je mesto u svakoj prostoriji u kući

-

Vreme nas je dovelo do toga da zamenimo obične sapune nekom od tečnih varijanti ili ekstramiri­snim komadima, ali sapun će, bez obzira na to u kakvom je obliku, zauvek imati svoje vrline. Iako je jedino mesto gde ih redovno viđate kupatilo, sapuni imaju brojne primene koje uopšte nemaju veze sa higijenom.

Ukoliko i dalje držite sapun samo u kupatilu, trebalo bi da znate da je odlična ideja da držite sapun u svakoj prostoriji u kući. Ako se pitate zašto, pročitajte u nastavku.

Za ujede insekata

Ukoliko vas muče ujedi insekata, pokvasite sapun i natrljajte njim mesto ujeda.

Protiv škripanja

Ako vam škripe vrata, fioke ili podovi, natrljajte mesto koje škripi suvim sapunom (na šarke ili šine) i uživajte u tišini.

Sprečite maglu

Mrzite kada vam se naočare zamagle? Očistite ih sa malo suvog sapuna i obrišite čistom tkaninom. Možete koristiti isti metod kako biste sprečili zamagljiva­nje ogledala u kupatilu.

Za odglavljiv­anje

Rajsferšlu­se i prozore koji su se zaglavili možete podmazati sapunom kako bi se lako odglavili, samo ih natrljajte suvim sapunom.

Tesne cipele

Tvrda koža cipela? Namažite sapunom delove gde cipela na kojima dolazi do trenja, kao što su gornji unutrašnji delovi i uglovi.

Uklanjanje fleka

Ako imate žute tragove na kragni ili neku tačku na odeći, namažite ih sapunom i držite sve do pranja veša.

Baštovanst­vo

Uklonite insekte, miševe i druge štetočine iz bašte komadima sapuna. Ako ne znate kako da odbranite baštu od ovih zveri, isecite sapun na polovine i stavite svaku polovinu na metalnu ili drvenu šipku, pa ih tako poređajte oko bašte. Komade sapuna možete i da okačite negde.

Podmazivan­je metala

Pre nego što počnete da zakucavate eksere, namažite ih sapunom da biste ih podmazali. Isto možete učiniti i sa ostalim alatom, iglama za šivenje...

Grčevi u nogama

Može da zvuči kao „bapska priča“, ali stavite suv sapun u posteljinu da biste sprečili pojavu grčeva u nogama tokom noći. Ljudi koji su probali taj trik kunu se da deluje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia