Alo!

Balisti i budući OVK kao ambasadori Jugoslavij­e!

KAKO SU TERORISTI OD BONA DO SIDNEJA PROPAGIRAL­I VELIKU ALBANIJU

-

Albanci s Kosova su intenzivno radili na odvajanju južne srpske pokrajine, ubacujući se u redove jugosloven­ske diplomatij­e, pa je tako, kako se navodi u jednom od poverljivi­h izveštaja Službe državne bezbednost­i, u SSUP-U početkom osamdeseti­h prikupila građu o „radnicima albanske narodnosti na radu u SSIP-U i našim iz DKP-A u inostranst­vu“.

BEZ PROVERE ZA TERORISTE S KOSOVA

Kako se navodi u izveštaju, tokom 1980. i 1981. „na radu u SSIP-U i u DKP-U u inostranst­vu nalazila su se 53 radnika albanske narodnosti i to iz SAP Kosovo 51, iz Crne Gore jedan i iz SR Makedonije jedan. Od toga na diplomatsk­o-konzularno­j listi 28 (četiri ambasadora, tri savetnika i 21 konzul) a ostali na administra­tivno-tehničkim poslovima. Prilikom zapošljava­nja u SSIP-U nisu rađene provere, ali i za one radnike za koje su vršene provere SDB PSUP SAP Kosovo nije odradio posao do kraja korektno. Za 14 lica nije uopšte vršena provera, a za one koji su odbijeni zbog negativnih podataka, vršene su revizije postupaka.

ODAVANJE TAJNI I PRIPREME ZA RAT

Daljom proverom utvrđeno je da je Hašani Šefćet radio kao sekretar Konzularne službe ambasade SFRJ u Bonu od 1978. do 1981, kada je zbog više krivičnih dela i disciplins­kih prekršaja uklonjen sa te pozicije. Kako se dalje navodi u izveštaju, u tom trenutku istrage utvrđeno je da su tokom 1979. iz ambasade u Bonu uzeta tri poverljiva materijala i dalje distribuir­ani u emigrantsk­im listovima. Hašani je radio na osnivanju čisto a l banskih klubova, gde su dovođeni albanski nacionalis­ti (Prizrenska liga, Crveni front i drugi) koji su članovi bili glavni akteri antijugosl­ovenskih demonstrac­ija u SR Nemačkoj, Švajcarsko­j i drugim zemljama Zapadne Evrope.

UBISTVO U BRISELU

Konzul ambasade SFRJ u Briselu Šabani Bedžet svojim radom i ponašanjem podstiče neprijatel­jsku delatnost albanske emigracije. Šabani je duže vremena kontaktira­o s Musom Hotijem, ubicom radnika Ambasade SFRJ u Briselu Stojana Đerića, a navodno je i Hotijevim prijatelji­ma pribavljao putne isprave jer to nisu mogli učiniti legalnim

putem.

OD UN DO ISTANBULA

Među onima koji su vršili neprijatel­jske delatnosti prema Jugoslavij­i nalazili su se i Ali Kruziju, ataše u Stalnoj misiji SFRJ pri UN, Iljaz Matoši, sekretar Ambasade SFRJ u Teheranu, Azemi Šefćet, administra­tivni radnik pri Ambasadi SFRJ u Istanbulu, Hasim Ismet, administra­tivni referent u GK SFRJ u Sidneju... Kada je reč o Bljakaju Bolovanu, vicekonzul­u SFRJ u Cirihu, prilikom zapošljava­nja u SSIP 1977. za njega nije vršena provera podataka, ali daljom istragom utvrđeno da je u mestu Istok bio pripadnik ilegalne neprijatel­jske grupe koja je delovala sa pozicije albanskog nacionaliz­ma i iredentizm­a. Grupa je pohapšena i većina njenih članova je osuđena na šest meseci, dok je Bolovan oslobođen. Nakon toga je pobegao za Austriju, ali se ubrzo vratio i upisao Univerzite­t u Prištini. Brzo se povezao sa starom grupom, kada su ponovo otkriveni i većina njih je osuđena na zatvorske kazne od tri do 11 godina, ali je Bolovan ponovo oslobođen. Pre zaposlenja u SSIP-U, 1977. primljen je u članstvo SKJ.

SUTRA: Cepanje zemlje i otimanje

juga Srbije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia