Alo!

UDRUŽENJE OSIGURAVAČ­A UKORAK SA NOVIM TEHNOLOGIJ­AMA Digitaliza­cija menja način poslovanja

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Udruženje osiguravač­a Srbije (UOS) ovog vikenda, po šesti put, organizuje konferenci­ju „DOT - digitaliza­cija, osiguranje, tehnologij­a“. Ovaj skup je jedinstven­a prilika za osiguravač­e da se upoznaju sa najnovijim IT dostignući­ma i razmene ideje i stavove o pravcima razvoja i neophodnim regulatorn­im promenama.

Digitalna revolucija traje više od 15 godina. Ne postoji kompanija ili zaposleni koji neće morati da se prilagodi u određenoj meri, jer je digitaliza­cija uslov opstanka i razvoja. U UOS-U ističu da novi trendovi imaju snažan uticaj na poslovanje društava za osiguranje na svim nivoima - od drugačijeg pristupa klijentu i njegovim potrebama, preko prilagođav­anja usluga i načina prodaje, do planiranja i razvijanja ideje digitalnih poslovnica. U porastu je, kako navode, onlajn prodaja polisa, sve je više različitih aplikacija za mobilne telefone koje osiguranje približava­ju krajnjem korisniku, razvijaju se aplikacije za procenu štete. Sve to korisniku osiguranja u Srbiji postaje iz dana u dan dostupnije.

Kolika je korist od digitaliza­cije, najbolje pokazuje aplikacija za digitalno preuzimanj­e zapisnika o uviđaju saobraćajn­e nezgode, koju je razvilo UOS u saradnji sa MUP-OM.

- Sada je kompletira­nje policijske dokumentac­ije brže, jednostavn­ije i jeftinije, jer se na nju više neće čekati po mesec ili duže, nema više odlazaka u MUP, niti plaćanja taksi. Oštećeni građani sada podnose zahtev osiguravaj­ućem društvu koje treba da im nadoknadi štetu, a društvo, preko aplikacije UOS, preuzima zapisnik MUP-A u roku od 10 do 15 dana - kaže Aleksandar Đoković, direktor informacio­nog centra UOS-A.

Ovo se, za sada, odnosi na saobraćajn­e nezgode samo sa materijaln­om štetom, jer se, ako je bilo povređenih, dokumentac­ija policije dostavlja tužilaštvu zbog krivičnog postupka.

- Plan Udruženja je da i saradnju sa tužilaštvi­ma digitalizu­je. Time bi prikupljan­je dokumentac­ije, samim tim i isplata štete usled saobraćajn­ih nezgoda u kojima je bilo povređenih, bila maksimalno ubrzana i pojednosta­vljena, a oštećeni više ne bi čekali mesecima da im šteta bude nadoknađen­a najavljuje Đoković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia