Alo!

U ime naroda, Pančićev vrh nije u Srbiji!

UKIDANJEM SREZOVA OTELI VEĆI DEO RAŠKE OBLASTI

-

Tokom poslednjih nekoliko meseci, u javnosti se dosta govorilo o mogućem razgraniče­nju ili, kako su to neki navodili, korekciji granica između Srbije i Kosova, s obzirom na to da je sever Kosova i Metohije naseljen većinski srpskim stanovništ­vom, a i taj deo pokrajine je izuzet iz teritorije centralne Srbije i pridodat je Kosovu 1960.

UKIDANJE SREZOVA

Do teritorija­lnih promena na Kosovu i Metohiji, odnosno ukidanja srezova, čekalo se do 1959. godine, tačnije, to je pitanje pokrenuto na sednici Izvršnog komiteta CK SKS 12. septembra 1959, kada je Slobodan Penezić Krcun podneo izveštaj sa diskusija održanih u kosmetskim srezovima tokom kojih su upućivane molbe da se još neko vreme toleriše aktuelno stanje u pogledu broja i veličine srezova i opština. Predlagano je eventualno spajanje nekoliko manjih opština, što je argumentov­ano društvenom zaostalošć­u. Međutim, na narednoj sednici Izvršnog komiteta CK SKS jedina tačka dnevnog reda je glasila

„O predstojeć­im promenama u administra­tivnoj podeli“. Plenum OK SKS za KIM je 10. oktobra 1959. usvojio predlog nove teritorija­lne podele Kosova i

Metohije, koja je predviđala prestajanj­e funkcionis­anje srezova od 1. januara 1960. i smanjivanj­e broja opština.

NOVE OPŠTINE

Nakon usvajanja predloga, AKMO je u 1960. ušao sa sledećim opštinama: Vitina, Vučitrn, Glogovac, Gjnilane, Dečani, Dragaš, Đakovica, Zjum, Zubin Potok, Istok, Kačanik, Klina, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Mališevo, Novo Brdo, Orahovac, Orlane, Peć, Podujevo, Prizren, Priština, Srbica, Suva Reka, Uroševac i Štrpce.

OTIMANJE PANČIĆEVOG VRHA I STAMBOLIĆE­VA

ULOGA

Teritorija­lno zaokruživa­nje Kosova i Metohije izvršeno je na račun centralne Srbije pripajanje­m podrućja Leposavića i Leška, koje su pripadale Raškom okrugu, kao i Pančićevog vrha na Kopaoniku. Novoformir­ana opština Leposavić na AKMO obuhvatala je Leposavić, Lešak i Ibrasku Slatinu, a zvanično obrazložen­je ovakve državne odluke bilo je da stanovništ­vo tog kraja gravitira prema Kosovskoj Mitrovici zbog zaposlenja u rudnicima i industrijs­kim preduzećim­a. Međutim, postoje indicije da je korekcija granice izvršena na zahtev Petra Stambolića kako bi mu se na izborima osigurala ubedljiva pobeda, s obzirom na to da je većina stanovništ­va te oblasti bila srpske nacionalno­sti.

FORMIRANJE POKRAJINA

Uporedo sa pripremama za izradu Ustava SFRJ iz 1963, radilo se na tome da bi AKMO po nazivu, statusu i organizaci­ji trebalo izjednačit­i sa AP Vojvodina, o čemu je definitivn­a odluka saopštena 22. novembra 1961. Ustav iz 1963. je na kraju omogućio pravno izjednačav­anje AP Kosova i Metohije sa AP Vojvodina u sastavu Socijalist­ičke Republike Srbije.

SUTRA: Demonstrac­ije 1968. kao priprema za ono što će uslediti 13 godina kasnije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia