Alo!

OTIŠAO JE NAŠ PECA, ČELIK SA VRAČARA

Na kremaciji legendarno­g umetnika plejada glumaca, reditelja, novinara...

- vesna.djordjevic@alo.rs Piše: VESNA ĐORĐEVIĆ

- Upoznali smo se davne 1965. godine. Prišao mi je i rekao: „Zdravo, ja sam Peca Čelik sa Vračara.“Pogledao sam ga i nasmejao se. Kakav si ti to čelik? Niti izgledaš kao čelik, niti si od čelika. Kasnije sam, družeći se i radeći sa njim, shvatio da je to najbolji nadimak koji je mogao da dobije. Ništa ga bolje ne opisuje nego ta reč - čelik. I zaista, bio je od čelika - rekao je glumac Branko Cvejić u svom govoru na Novom groblju, na ispraćaju na kremaciju, o legendarno­m glumcu Predragu Ejdusu, koji je posle duže bolesti preminuo 28. septembra, u 72. godini života.

Velikana srpskog glumišta volela je čitava garda kolega, a to su pokazali svojim dolaskom na kremaciju, koja je održana juče na Novom groblju u Beogradu. Iako je oproštaj bio zakazan za 16 časova, poštovaoci njegovog lika i dela, kao i najuža porodica stigli su dva sata ranije. Najpre je stigao sin Filip sa suprugom i majkom Milicom, a ubrzo zatim i ćerka Vanja, sa suprugom i ćerkom Sanom.

Ispraćaju legendarno­g glumca prisustvov­ao je šef diplomatij­e i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potom političari Zoran Živković, Vesna Pešić, glumci Anita Mančić, Tihomir Stanić, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Radoš Bajić, Nela Mihajlović, Zoran Cvijanović, Goran Sultanović, Miodrag Krivokapić, Voja Brajović, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Miki Manojlović, Svetlana Ceca Bojković, Seka Sablić, Gordan Kičić, Marko Živić, reditelji Gorčin Stojanović, Kokan Mladenović, Goran Marković...

Činilo se da niko sa glumačke scene nije izostao. Bilo je tu i mlađih glumaca, koji su ga, iako možda sa njim nisu delili scenu, poštovali i voleli... Porodica je primala saučešće, a nakon toga je govor održao Ejdusov prijatelj i kolega Branko Cvejić.

- Filipe, kako se držiš? - bilo je samo jedno od pitanja koja su prijatelji postavili sinu Predraga Ejdusa, na šta je on kratko odgovarao: - Onako kako moram.

Nije bilo suza, ali jeste tuge. - Bože, kako sam srećna što sam ga poznavala. Bio je poseban - uz uzdah je rekla glumica Branka Pujić.

 ??  ??
 ??  ?? Porodica Ejdus
Porodica Ejdus
 ??  ?? Ivica Dačić
Branko Cvejić
Gordan Kičić
Ivica Dačić Branko Cvejić Gordan Kičić
 ??  ?? Miki Manojlović i Svetlana
Bojković
Miki Manojlović i Svetlana Bojković
 ??  ??
 ??  ?? Branka Petrić
Branka Petrić
 ??  ?? Nenad Jezdić
Nenad Jezdić
 ??  ?? Vojislav Brajović
Vojislav Brajović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia