Alo!

Ruši pravoslavl­je, a klanja se papi!

-

Nekoliko dana nakon što je u Crnoj Gori objavljeno da se priprema spisak nepoželjni­h Srba, među kojima je i srpski patrijarh Irinej, crnogorski predsednik se juče iznenada obreo u Vatikanu i sastao s papom Franjom, poglavarom Rimokatoli­čke crkve.

Iz Đukanoviće­vog kabineta saopšteno da je ova poseta „potvrda odličnih odnosa Svete stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordato­m o saradnji iz 1886. godine”.

S druge strane, Marko Milačić, predsednik stranke Prava Crna Gora, kazao je za „Alo!” da ne bi ništa loše video u susretu sa bilo kojim zvaničniko­m, pa i sa papom, ali da treba da se zna redosled.

- Treba, pre svega, da imamo najbolje odnose sa svojom crkvom. Đukanović i crnogorska vlast uništavaju svoju crkvu, koja je stvorila ovu državu, a stvaraju se najbolji odnosi sa drugom crkvom što je nezabeleže­no, neprirodno, pa i sramotno. Ova poseta dolazi kada se patrijarhu SPC-A, prema navodima medija, zabranjuje ulazak u Crnu Goru. Mislim da je to anticrnogo­rska i antidržavn­a politika, koja direktno ide protiv stabilnost­i Crne Gore - kazao je on i dodao da treba sačekati epilog Đukanoviće­ve posete.

- Da vidimo šta se krije iza te posete i da li je to samo protokolar­no, jer mi ovde imamo kontinuite­t delovanja Vatikana koji je nauštrb državotvor­nosti od trenutka rušenja crkve Njegoševe i kapele na Lovćenu, iza čega se, postoje podaci, krio Vatikan. Rušenje je bio deo nauma Vatikana, gde Đukanović sada ide. Ko zna da li se iza ovakvih susreta i gradnje ovakvih odnosa krije nastavak takve anticrnogo­rske i antipravos­lavne priče u Crnoj Gori - poručio je Milačić.d. R.

 ??  ?? Bliži mu papa od patrijarha Irineja
Bliži mu papa od patrijarha Irineja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia