Alo!

POLA PLATE ODE NA EKSKURZIJU!

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

„Preskupo je. Još malo da dodamo, pa porodično možemo otići nekuda. Mnogi odustaju jer ne mogu da plate“, priča majka dva đaka

Roditelji školaraca se na razne načine dovijaju kako bi svojoj deci priuštili odlazak na ekskurziju, za šta neretko izdvajaju i polovinu svoje plate. Jednodnevn­i izlet košta oko 3.000 dinara, dvodnevna ekskurzija između 8.000 i 10.000 dinara, a sedmodnevn­a gotovo 20.000 dinara. U sva tri slučaja, reč je o putovanjim­a po Srbiji.

Milijana S., majka dva đaka, kaže za „Alo!“da su cene ekskurzija paprene i da ne zna kako bi se izborila sa troškovima da ne plaća na rate.

- Jedino je dobro to što možemo da plaćamo na rate. Uglavnom s tim krećemo početkom godine, pa sve do proleća, dok ne krenu na ekskurziju. Preskupo je. Još malo da dodamo, pa porodično možemo otići nekuda na odmor. Zato mnogi odustaju, jednostavn­o ne mogu da plate - priča Milijana.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradski­h gimnazija, slaže se da su cene ekskurzija za mnoge roditelje previsoke.

- Istina je da su ekskurzije preskupe za naš standard, ali ne treba zaboraviti da u njihovu cenu, osim smeštaja i prevoza, ulaze i razne stavke poput troškova javne nabavke, koju je škola u obavezi da sprovede, potom lekara, hrane, ulaznica za muzeje i ostale kulturno-istorijske sadržaje. U inostranst­vu se, recimo, cena ulaznice za muzeje kreće od 10 evra pa naviše. Sve to utiče na cenu - navodi on.

U cenu ekskurzije ulaze i usluge vodiča i agencijske usluge, kao i dnevnice nastavnika ili učitelja. Cene podižu i takozvani gratisi, koji su predviđeni pravilniko­m o ekskurzija­ma i koji moraju biti uračunati u cenu. Tako roditelji, recimo, plaćaju gratis putovanje svakom desetom učeniku iz socijalno ugroženih kategorija, ali i putovanja nastavnika i lekara.

Kada je reč o trošku jednodnevn­ih izleta, najskuplja stavka je cena prevoza i po učeniku iznosi u proseku 1.500 dinara. Na cenu prevoza treba dodati ručak, koji košta dodatnih 500 dinara.

- Usluge vodiča i agencijske usluge po osobi koštaju oko 500 dinara. Ulaznice u zavisnosti od lokaliteta koštaju od 100 do 250 dinara - objašnjava vlasnica jedne novosadske agencije. Za đake koji idu na višednevnu ekskurziju na teritoriji Srbije, cena hotelskog smeštaja po danu iznosi oko 2.500 dinara, a u to su, osim spavanja, uračunata tri obroka. Kad je reč o inostranim ekskurzija­ma, na njih idu srednjoško­lci. Obično su smešteni u hotelima sa tri zvezdice, na periferiji grada, sa polupansio­nskom uslugom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia