Alo!

RAZBILI MU GLAVU jer je pričao albanski?

G. B. i Ć. M., 19-godišnji momci albanske nacionalno­sti, napadnuti su u noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici u Novom Sadu

- Pišu: D. R. - N. G. redakcija@alo.rs

Devetnaest­ogodišnji mladići G. B. i Ć. M. albanske nacionalno­sti zverski su pretučeni u noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici u Novom Sadu, samo zato što su govorili albanski jezik! Povređeni mladić tvrdi da su napadnuti kada je na albanskom jeziku pozvao druga, dok prvi rezultati istrage ukazuju da nisu napadnuti na nacionalno­j osnovi već greškom.

Obojica su zadobili teške telesne povrede, a jednom od njih je ugrožen život.

- Ć. M. ima teške telesne povrede, prelom glave i izliv krvi u mozak. On je operisan i smešten je u šok-sobu Urgentnog centra. Teškog je opšteg stanja i sprovode se mere intenzivne terapije da bi mu se spasao život. Njegov prijatelj G. B. zadobio je, takođe, teške telesne povrede, ali mu život, na sreću, nije ugrožen - rečeno je u Kliničkom centru Vojvodine.

Prema prvim nezvanični­m rezultatim­a istrage, momci su sasvim slučajne žrtve. Kako „Alo!“saznaje, ovom incidentu je prethodila tuča mladića ispred kioska brze hrane u Futoškoj

ulici, a nedaleko od mesta događaja bili su i dva Albanca.

- Njih su pretukli momci koji su prethodno učestvoval­i u tuči ispred kioska brze hrane, jer su ih pomešali sa mladićima sa kojima su se prvobitno sukobili - navodi izvor blizak istrazi.

- Ugledao sam taksi na stanici i rekao sam drugu na albanskom da požuri, jer je ostalo još samo jedno vozilo. To su čuli neki mladići, bilo ih je otprilike dvojica do trojica, a zatim su nasrnuli na nas ispričao je za medije jedan od povređenih mladića.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, istakao je za „Alo!” da se mladići polako oporavljaj­u. - Jedan je u dobrom stanju, ovaj drugi, koji je operisan, pre

pola sata se probudio i pod lekarskim je nadzorom. Operisana mu je lobanja, jer je prilikom dobijenog udarca pao na beton i zadobio ozbiljnu povredu lobanje, a imao je i izliv krvi između velikog i malog mozga. Operacija je bila uspešna i u ovom trenutku mi se nadamo da će se on izvući. On je budan, ali još ne znamo da li će imati neku smetnju - kazao je on juče i dodao da je ovih dana imao dosta poziva od sunarodnik­a Albanaca koji su uznemireni.

- Mislim da će se to malo slegnuti. Incident se dogodio noću - grupa od četiri mladića je naišla na njih, čula je da govore albanski jezik i napala ih je. Ne znamo ko su izvršioci, policija radi na rasvetljav­anju slučaja naveo je on i istakao da je Miloš Vučević, gradonačel­nik Novog Sada, osudio ovaj napad i da je u stalnom kontaktu s Maticom Albanaca Srbije.

- Roditelji teško povređenog mladića žive u Prizrenu. On je u Novi Sad došao pre tri dana - kazao je Beriša, koji je nakon ovog strašnog incidenta imao poruku i za svoje sunarodnik­e Albance, ali i za komšije Srbe:

- Ovog trenutka je najbitnije da shvatimo da je ovo pojedinačn­i incident i da se on dogodio među mladima. Moto Matice Albanaca glasi: „Zato što živimo zajedno i želimo da živimo zajedno u ovoj državi“. Želeo bih da moji sunarodnic­i shvate da ovo nije upereno prema albanskom narodu i ne bih želeo da sada dođe do reakcije na reakciju. Pozivam sve da ostanu mirni i da ovaj incident posmatramo kao pojedinačn­i slučaj. Nikako ne želim da moji sunarodnic­i preduzmi neku akciju prema Srbima

na Kosovu.

Pozivam sve da ostanu mirni i da ovo posmatraju kao pojedinačn­i incident

Demo Beriša

 ??  ?? Ć. M. ima prelom glave i izliv krvi
u mozak
Ć. M. ima prelom glave i izliv krvi u mozak
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia