Alo!

Anino umeće OSVOJILO EVROPU!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Ona ima tek 21 godinu, a sprema najbolju svinjetinu u Evropi! Beograđank­a Ana Šalipur može se pohvaliti brojnim medaljama koje je osvajala širom sveta, iako ni sama ne zna njihov broj.

Za ljubav prema kulinarstv­u „krivi“sestru Zoranu.

- Još kao dete, sa nepunih sedam godina, kad god je mama spremala ručak, gurala sam se da vidim kako i šta to radi. Sestra mi je takođe kuvar i ona me je naučila da spremam špagete karbonara, moje prvo jelo koje sam samostalno spremila sa 15 godina. Tada sam znala da ću se baviti kulinarstv­om, iako me je mama, iz najbolje namere, odgovarala rečima: „Varjača ti nigde neće pobeći” - kaže nam Ana i šaljivo dodaje da kod kuće ima privatni žiri, kojem obavezno mora da spremi jela sa takmičenja kako bi se on uverio u verodostoj­nost medalje.

Iako Ana najviše voli da sprema testeninu, a omiljeno jelo joj je suši, svoj prvi pehar je osvojila za najbolje jelo od svinjetine na Istočnoevr­opskom kulinarsko­m kupu održanom u Brašovu, u Rumuniji. U tom nadmetanju, u kojem je učestvoval­o preko 500 takmičara, Anin tim je proglašen je za najbolji juniorski tim. Takmičili su se u šest kategorija - jela od svinjetine, ribe, piletine, testenine, tango (dvoje kuvara sprema predjelo, glavno jelo i desert) i belk boks (kuvari dobijaju namirnice i od njih moraju da spreme jelo). Osvojili su ukupno šest zlatnih, jednu srebrnu i devet bronzanih medalja.

- Pehar sam osvojila za svinjski file punjen suvim grožđem i kozjim sirom u sosu od pečuraka i pireu od graška. Imala sam veliku tremu, najviše zbog toga što smo mislili da je ovo

 ??  ?? Mama mi je govorila: „Varjača ti neće pobeći“: Ana Šalipur
Mama mi je govorila: „Varjača ti neće pobeći“: Ana Šalipur
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia