Alo!

Manje dece i u produženom boravku

-

Ove školske godine interesova­nje roditelja za produženim boravkom, u prvom i drugom razredu, nešto je manji u odnosu na 2017, pokazuju podaci Sekretarij­ata za obrazovanj­e i dečju zaštitu.

Broj zaintereso­vanih za produženi boravak svake godine varira, a ovo su očekivane cifre, imajući u vidu manji broj prvaka 2018.

Kako saznajemo, Grad Beograd će ove godine finansirat­i plate nastavnika u produženom boravku u 78 škola za treći i četvrti razred i 13 škola za prvi i drugi.

- Na ovim poslovima angažovano je 196 nastavnika za oko 5.000 dece, dok smo prošle godine imali 236 nastavnika za oko 6.000 dece. U ovom trenutku, propisana dnevnica za posao učitelja u produženom boravku je 833,33 dinara, a Grad razmatra mogućnost da od 1. januara poveća dnevnicu jer smatramo da je ovo odgovoran posao, koji mora biti bolje plaćen - kaže za „Alo!2 Slavko Gak, sekretar za obrazovanj­e i dečju zaštitu.

Pohađanje produženog boravka je besplatno. Roditelji u pojedinim školama plaćaju ručak u boravku, što zavisi od obrazovne ustanove i dogovora roditelja i direktora, ali nijedna škola nije obavezna da ga organizuje.

Da bi škola pružila uslugu produženog boravka, objašnjava­ju u nadležnom sekretarij­atu, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava, a program joj se omogućava pošto pribavi inicijativ­u Saveta roditelja, saglasnost Nastavničk­og veća i Odluku Školskog odbora.

- S decom u boravku rade profesori razredne nastave (učitelji), koje angažuju škole po ugovorima o privremeni­m i povremenim poslovima, a izbor zaposlenih je u nadležnost­i direktora. Učitelji koji se angažuju za rad u boravku, rade samo u njemu, a plata zavisi od broja radnih dana. Učitelji rade s uzrastom za koji je škola od prosvetne inspekcije dobila saglasnost - objašnjava

Gak.

Za upis u produženi boravak ne postoji propisana dokumentac­ija, već je potrebno da roditelji u školi prijave da su zaintereso­vani za ovu uslugu. Stručno uputstvo Ministarst­va propisuje da u grupama može biti najmanje 25, a najviše 30 đaka. S. Kranjčević

 ??  ??
 ??  ?? Slavko Gak
Slavko Gak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia