Alo!

PRIZNALI REALNOST: I EU PRIHVATILA RAZGRANIČE­NJE?!

-

U Spoljnopol­itičkom odboru Evropskog parlamenta usvojeni su nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama.

Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da „svaki sporazum o mogućem preinačenj­u granice između Srbije i Kosova može biti prihvatlji­v samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnost­i regiona i u skladu je s međunarodn­im pravom“.

Te nacrte na plenarnom zasedanju treba da usvoji ceo Evropski parlament.

- Srbija i region dobro napreduju ka EU i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobrosused­ske odnose - rekao je u Briselu Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu. U nacrtu se navodi da je dijalog pokrenut posredovan­jem EU „temeljni okvir za sporazum“Beograd-priština i daje podrška „samo sporazumu koji omogućava normalizac­iju odnosa“dve strane, tako da to ne zaoštri granične probleme i zapreti stabilnost­i regiona.

Mekalister je podvukao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i ekonomski bliski partneri EU, da sve imaju evropsku perspektiv­u i da „evropska kuća neće biti potpuna bez njih“.

- Mogući datum ulaska u članstvo EU zavisi isključivo od toga kad će svaka od tih zemalja usvojiti i sprovesti sve zakone Unije - predočio je on.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia