Alo!

Pakao u Ukrajini!

Zbog detonacija zatvoren vazdušni prostor, obustavlje­n saobraćaj, a 12.000 ljudi evakuisano. Bezbednosn­e službe saopštile da je moguć uzrok sabotaža

- Piše: MILAN S. PRELIĆ milan.prelic@alo.rs

Ogromna eksplozija odjeknula je juče ujutro u skladištu municije Ministarst­va odbrane Ukrajine. Bezbednosn­e službe te države sumnjaju na sabotažu.

Stanovnike mesta Ičnja, koje se nalazi oko 170 kilometara istočno od prestonice Kijeva, juče rano ujutro probudila je serija detonacija iz skladišta municije smeštenog nedaleko od njihovih domova. Prema izveštajim­a nadležnih službi, srećom nije bilo povređenih, a evakuisano je oko 12.000 ljudi.

Ukrajinska državna služba bezbednost­i saopštila je da se sumnja na sabotažu, s obzirom na to da su se „eksplozije desile u različitim delovima skladišta“. Kako su naveli lokalni mediji, pozivajući se na Ministarst­vo odbrane Ukrajine, „u sekundi su odjekivale dve do tri eksplozije“, a na snimcima se vidi i da je municija letela u vazduh stotinama metara, pa i više, kao i da je bila najmanje jedna ogromna detonacija. Zbog predostrož­nosti vlasti su zatvorile vazdušni prostor iznad skladišta, u radijusu od 30 kilometara, a obustavlje­ni su i putni i železnički saobraćaj.

Na mesto eksplozija odmah su došle stotine pripadnika bezbednosn­ih i hitnih službi, kao i načelnik ukrajinski­h oružanih snaga.

Inače, iako su bezbednosn­e službe te zemlje saopštile da se sumnja na sabotažu, pojedini ukrajinski mediji su skoro uz sarkazam objavili vest o ovoj nesreći. Tako je, primera radi, „Ukrajinska pravda“tu vest objavila s naslovom „Još jedna eksplozija u vojnom skladištu - sada u Ičnju“, nabrajajuć­i ranije slične incidente. Kako taj list navodi, prethodnih nekoliko godina, odnosno od početka sukoba između ukrajinski­h i proruskih snaga na istoku te zemlje, desile su se eksplozije u vojnim skladištim­a kod Svatova, Balaklije i Kalinovke.

Kod Svatova je 29. oktobra 2015. poginulo pet osoba, a iako se u prvi mah sumnjalo na sabotažu ili terorizam, ispostavil­o se da je reč o ljudskoj grešci. Nedaleko do Balaklije

23. marta 2017. izbio je požar u jednom od najvećih ukrajinski­h skladišta artiljerij­ske municije, a stradale su dve osobe. I tada se sumnjalo na „teroristič­ki napad iz Rusije“, ali se takođe ispostavil­o da je do nesreće doveo ljudski faktor. U maju ove godine dogodila se eksplozija u skladištu kod Kalinovke, ali srećom niko nije nastradao. Ponovo je kao moguć uzrok navedena sabotaža, ali taj slučaj još nije dobio epilog.

 ??  ?? Municija letela stotinama metara
u vazduh
Municija letela stotinama metara u vazduh

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia