Alo!

Postani majstor za kestenje

- Piše: JELENA KOSTIĆ jelena.kostic@alo.rs

Pečeno kestenje koje greje ruke dok šetate ulicom zaista pruža divan osećaj, ali ujedno i košta. Unesite miris omiljene jesenje poslastice i u svoj dom i postanite pravi kesten-majstor pomoću nekoliko jednostavn­ih trikova koje smo izdvojili za vas.

RINGLA

Ako se odlučite za pečenje na ringli šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj sa rupicama, ali ako je nemate, poslužiće i klasična. Najpre im zasecite koru ukrug, a nakon stavljanja u pleh, pokrijte ih pek-papirom i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

RERNA

Kod pripreme u rerni, kestene zasecite, poređajte ih u pleh, a potom ih pospite vodom. Rerna treba da bude zagrejana na 250 stepeni. Zavisno od veličine, kesteni su gotovi za 10 do 20 minuta.

MIKROTALAS­NA

Pečenje u mikrotalas­noj je vrlo jednostavn­o. Kestene zasecite na uobičajen način i stavite u mikrotalas­nu na maksimalnu temperatur­u, nekoliko minuta. Ukoliko se odlučite za kuvani kesten, morate ga zaseći, staviti u posudu sa vodom, prekriti papirnim ubrusom i staviti u mikrotalas­nu na otprilike pet minuta, u zavisnosti od toga koliko su veliki.

LONAC

Odlučite li se za kuvanje u loncu, tada kestenje stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.

ROŠTILJ

Pečenje na roštilju je najbolji način za njihovu pripremu jer su kesteni tako najukusnij­i. Zasecite ih kao da ih pripremate u rerni, pa ih poslažite na aluminijum­sku foliju na kojoj ste najpre napravili rupice. Foliju stavite na rešetku roštilja i pecite dok ne dobiju lepu boju.

UKLANJANJE KORE

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se rešiti kore, tada je najbolji način mikrotalas­na. Plodovi se zaseku kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalas­nu na minut. Nakon toga, kora će se odvojiti, pa čak i sama spasti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia