Alo!

Osvežite staru veknu hleba!

-

Ako ste juče ili pre dva dana kupili hleb koji niste stigli da pojedete i koji vam se u međuvremen­u malo osušio, nemojte ga bacati. Od njega ponovo možete dobiti fini hrskavi i topli hleb.

Postoji jednostava­n način kako osvežiti staru veknu hleba. Potrebno vam je malo vode, rerna i stara vekna. Ovo je postupak:

1

Namočite

Hleb stavite ispod kuhinjske slavine. Uključite vodu tako da lagano teče, nije bitno je li hladna ili topla. Stavite ustajali hleb ispod tekuće vode. Cilj je navlažiti koru, a da se unutrašnjo­st namoči što manje.

2

Ispecite

Zagrejte rernu na 150 stepeni i stavite namočenu veknu hleba direktno na rešetku. Niska temperatur­a će zagrejati preostalu vodu u vekni, uzrokujući parenje hleba unutar korice. Nakon pet minuta, veknu treba lagano stisnuti.

Cilj je dobiti hleb koji ima hrskavu koricu i daje malo otpora pri stiskanju. Hleb treba peći do 15 minuta, u zavisnosti od veličine vekne i toga koliko vode je prilikom močenja unutrašnjo­st popila.

3

Uživajte

Nakon ovog jednostavn­og i kratkog postupka, hleb je topao i hrskav, što znači da nikad nećete morati bacati veknu hleba jer se osušila.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia