Alo!

Zaštitite crkve na Kosovu!

Predsednik ukazao da je Balkan raskršće na kojem se susreću mnoge vere

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče verske lidere na zaštitu manastira i crkava Srpske pravoslavn­e crkve na Kosovu i Metohiji, koje su pod stalnom pretnjom onih koji ne veruju u civilizaci­ju i kulturno nasleđe. On je u Astani, na četvrtom kongresu lidera sveta i tradiciona­lnih religija, ukazao da je Balkan, region u kojem se nalazi Srbija, raskršće na kojem se susreću mnoge vere.

Naglasio je da se vera često zloupotreb­ljava za neke druge ciljeve, a da se nekada koristi i kao izgovor za geopolitič­ke ciljeve. Vučić je, povodom pominjanja u Evropskom parlamentu mogućnosti rešenja za Kosovo razgraniče­njem, poručio da oni mogu da zaključuju šta žele, a da je naše da štitimo svoj interes.

- Ne znam kakve to veze ima s njima, ali dobro. Ima veze sa svima u svetu, najmanje sa Srbima i Albancima. Njih niko ne treba da pita. To nema veze s realnošću. Pogledajte šta se zbiva u Prištini, u svetu. Težak peri-

od očekuje mnoge svetske sile, zbog unutrašnji­h problema kazao je Vučić. Ukazao je da je u Makedoniji propao referendum, a da izbori u RS nisu doneli za njih željene rezultate.

- Mi ćemo se truditi da gradimo dobre odnose, a oni imaju nemalu

glavobolju. Oni neka zaključuju šta hoće, a naše je da štitimo svoje interese - rekao je on. Predsednik Srbije je kazao da je uveren da će saradnja s novim vlastima, nakon izbora u BIH, biti uspešna. Zamoljen od novinara da prokomenta­riše ishod izbora u BIH, Vučić je naveo da još ne zna sve konačne rezultate, izuzev za članove Predsedniš­tva BIH.

- Kako s Dodikom imamo dobru, racionalnu i uspešnu saradnju, tako ćemo i sa Šefikom Džaferović­em, kog poznajem, sarađivati, kao i sa Komšićem. Da li će biti uvek lako i jednostavn­o, neće, ali zadatak Srbije je da pokuša da učini odnose boljim nego što su bili - podvukao je on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia