Alo!

Plenković ponovo napao Srbiju!

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je juče Srbiju da kleveta Hrvatsku u međunarodn­oj zajednici. Plenković je podnoseći u Saboru izveštaj o radu vlade imao zamerke za skoro svaku bivšu jugosloven­sku republiku, a posebno se osvrnuo na Srbiju. On je rekao da su odnosi dve države opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostalj­enja i „agresije“već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodn­oj zajednici, dodavši da Zagreb na takve priče „odlučno odgovara“.

Sa druge strane, Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, smatra da bi Plenković i Hrvatska trebalo da budu zahvalni Srbiji zbog tog „klevetanja“.

- Plenković bi trebalo da bude zahvalan Srbiji, koja ima moralnu i svaku drugu obavezu da ukaže na kršenje osnovnih temelja ljudskih prava i povampiren­je i rehabilita­ciju fašizma, odnosno ustaštva u Hrvatskoj. Srbija uvek u međunarodn­oj zajednici ističe sistemsko kršenje ljudskih prava ne samo Srba koji su preostali u toj državi i trpe stalan govor nasilja i mržnje nego i više od 200.000 onih koji su proterani. U pitanju su zaista kršenja osnovnih civilizaci­jskih normi i Hrvatska bi trebalo da bude zahvalna Srbiji što joj ukazuje na to - rekao je Linta za „Alo!“. E. A.

 ??  ?? Andrej Plenković
Andrej Plenković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia