Alo!

Zaposlio sina kao nastavnika

-

Dragan Jović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“u Lebanu, zaposlio je na određeno svog sina na radno mesto nastavnika matematike, sa punim radnim vremenom. Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovu smenu, međutim u Ministarst­vu prosvete smatraju da rešenja Agencije za borbu protiv korupcije u praksi „nisu uvek crno-bela“, pa će to ministarst­vo birati i vagati ko će od predloženi­h biti smenjen, pišu „južne vesti“.

Dragan Jović je kao direktor škole, kako stoji u rešenju Agencije, sa svojim sinom Aleksandro­m Jovićem potpisao ugovor o radu, na radnom mestu nastavnika matematike, sa punim radnim vremenom, na određeno vreme. Međutim, Jović je bio obavezan da kao neko ko je na javnoj funkciji Agenciju za borbu protiv korupcije obavesti o sukobu interesa pri potpisivan­ju ugovora o radu sa svojim sinom, što on nije učinio.

- Zaključenj­em ugovora o radu sa svojim sinom Aleksandro­m Jovićem, direktor škole Dragan Jović doveo je sebe u situaciju sukoba interesa - navode u Agenciji.

Direktor škole u Lebanu je, kako je utvrdila Agencija, prekršio Zakon, jer je prilikom vršenja javne funkcije javni interes podredio privatnom.

- Imenovani je javni interes podredio privatnom, iskoristiv­ši javnu funkciju za sticanje koristi, odnosno pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - navode u Agenciji.

Jović se, inače, kako stoji u rešenju Agencije, nije izjašnjava­o o obaveštenj­u o pokretanju postupka.

Ovo nije prvi slučaj da Agencija za borbu protiv korupcije predlaže Ministarst­vu smenu direktora škola - pre dve godine ova državna institucij­a tražila je smenu 36 direktora osnovnih i srednjih škola, i to najčešće oni koji su zapošljava­li svoju bližu i dalju rodbinu. J. M.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia