Alo!

Otkrio saradnju lekara i pogrebnika, i ončar mu nudi posao

Direktor Hitne pomoći je tvrdio da su neki lekari namerno puštali da pacijenti umru kako bi od pogrebnog preduzeća uzeli proviziju od 300 evra

- Piše: M. K. redakcija@alo.rs

Borko Josifovski, uzbunjivač i bivši direktor Hitne pomoći, koji je pre 13 godina ukazao na saradnju pojedinih lekara Hitne pomoći i pogrebnika, a potom ostao bez posla, dobio je juče ponudu od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da bude deo tima Ministarst­va zdravlja koji se bavi sprečavanj­em korupcije u zdravstvu.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sastao se juče sa Borkom Josifovski­m, koji je još 2005. ukazao na jednu od najmonstru­oznijih afera u zdravstvu, nakon čega je prošao privatnu i poslovnu golgotu.

Korupcija mora da ima svoje ime i prezime i mora da bude sankcionis­ana. Ne pada mi na pamet da budem ministar zdravlja i da budem gluv na takve pojave rekao je juče ministar i ukazao da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno, ali da ima pojedinaca koji imaju „drugačije interese“i da je cilj države i ministarst­va da ih „izvuče iz sistema i stavi na stub srama“.

Josifovski se zahvalio ministru zdravlja, a o ponudi da bude član njegovog tima koji se bavi sprečavanj­em korupcije u zdravstvu kaže da će razmisliti.

Podsetimo, Josifovski je kao direktor beogradske Hitne pomoći pre 13 godina ukazao državnim organima na to da pojedini lekari te ustanove sarađuju sa pogrebnici­ma, kao i na finansijsk­e malverzaci­je pojedinaca u toj ustanovi. On je tvrdio da su neki lekari namerno puštali da pacijenti umru kako bi uzeli od pogrebnog preduzeća proviziju od 300 evra, nakon čega je ekspresno smenjen.

- Počele su provoka-

cije, pretnje smrću. Tada sam morao da odem iz zemlje. Otišao sam u Sudan. Priključio sam se humanitarn­oj organizaci­ji na ratnom području. Hteo sam da se sve to u Srbiji smiri. Sa druge strane, nikada se nije utvrdilo ko mi je putem telefonski­h poruka i poziva pretio smrću - ispričao je nedavno Josifovski.

Otkada je dobio otkaz, radio je kao konsultant po pozivu, nije imao stalan posao, razboleo se.

- Uništen mi je život, karijera, zdravlje. Nisam više onaj čovek koji sam bio. Šta herojima posmrtno znači odlikovanj­e - kazao je nedavno

Josifovski.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia