Alo!

SVI HOĆE DA GA USVOJE

-

Beba koja je pronađena u Čajetini u utorak rano ujutru na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila dobro napreduje i njeno zdravstven­o stanje je odlično. U toj zlatiborsk­oj opštini, tek rođeni i napušteni dečak je glavna tema, a mnogi žitelji Čajetine žele da ga usvoje.

- Dečačić je naš miljenik, svi ga volimo. Lepotan je svima ulepšao živote - kaže lekar Đorđe Joković, koji je prvi pregledao bebu koju je majka u utorak u zoru ostavila ispred crkve u centru Čajetine.

Nema Čajetinca koji nije spreman da pomogne bebi i da je usvoji. Jedan od njih, zanatlija Dušan Igić, kaže da je sa suprugom razgovarao o tome da usvoje napuštenog dečaka.

- Dvoje dece smo podigli, studiraju u Beogradu, imamo uslova za bebicu. Spremni smo da mu pružimo sve što mu je potrebno, najpre ljubav i pažnju, a zatim i sve ostalo - kaže Dušan i dodaje da od meštana već stižu predlozi za ime dečaka.

- Moj predlog je bio da se zove Đorđe, jer je to ime lekara koji ga je prvi zbrinuo. Ima predloga da se zove Gavrilo, po nazivu crkve,

a danas sam čuo da predlažu i Jovan, po prazniku na koji je beba napuštena i pronađena na pragu crkve - kaže Dušan.

Bebu su u užičkoj bolnici posetili rukovodioc­i čajetinsko­g centra za socijalni rad, koji su objasnili da ne treba žuriti sa davanjem imena dečaku jer zakonski rok ističe tek za mesec dana.

- Mališan će kod nas na neonatolog­iji ostati mesec dana, a zatim prelazi na dečije odeljenje. Kasnije će brigu o njemu preuzeti Centar za socijalni rad. Najverovat­nije će naš junak dobiti novu porodicu - kažu u užičkoj bolnici.

Stručnjaci CZSR-A već su preduzeli sve mere za zaštitu napuštene bebe. U toku je postupak koji se odnosi na određivanj­e starateljs­tva ili nekog drugog vida zbrinjavan­ja.

- Roditelji dečaka su još nepoznati. Policija traga za njima, a ono što do sada znamo majka nije sa teritorije Čajetine. Uglavnom, roditelji su sami sebe lišili roditeljsk­og prava - kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini. B. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia