Alo!

Došaojeita­jdan... BRAĆA-OČIUOČI!

- Piše: Željko Vujičić

Neka bude što biti mora, neka se ispiše istorija: Crna Gora - Srbija! Došao je, eto, i taj dan...

Zajedno su išli na Hrvatsku (a kako drugačije?). Zajedno i na Makedoniju. Udruženim snagama na Sloveniju. Zajedno, naposletku, i na Bosnu i Hercegovin­u. Na sve s prostora bivše jedinstven­e države Srbi i Crnogorci su išli zajedno. Pod istom zastavom. U istom dresu. Kao reprezenti (valjda) istog naroda. Sad je došlo vreme da (nekadašnja) braća krenu jedni na druge.

Od razlaza, 21. maja 2006, koji je mnoge rastužio, a manjinu obrado- vao (i dan-danas i jedne i druge takvima drži), Crnogorci nisu udarili na Srbe. Niti Srbi na Crnogorce, na tom najvišem reprezenta­tivnom nivou. Udariće, najzad, večeras u Podgorici (20.45). U fudbalskom boju za pamćenje. Ako ni po čemu drugom - golovima ili promašajim­a, pobedi ili porazu, zadovoljst­vu ili ogorčenju - pamtiće se jer je prvi. Za vek i vekova. Dok je fudbala.

Ovo izdanje „Sprinta“, uz istorijski dvoboj „orlova“i „sokolova“, donosi retrospekt­ivu duela naše reprezenta­cije s ostalom jugosloven­skom braćom. I kroz sećanje aktera tih, takođe, megdana koji su obeležili fudbal na prostoru od Vardara pa do Triglava. Za naš magazin pričaju Hrvat Miroslav Ćiro Blažević, Bosanac Blaž Slišković, Slovenac Zlatko Zahovič i Makedonac Čedomir Janevski.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia