Alo!

Obožavamtu­mbu,ali SRBIJAMIJE­MNOGO DRAŽAODCRN­EGORE!

-

SPiše: Dragutin J. Bužić lovenija. Zemlja skijaša. Tako smo ih prozivali pred svaki fudbalski duel. A bilo ih je šest i ni u jednom mi, „evropski Brazilci“, nismo pobedili te „skijaše“. Sa „zmajčekima“imamo negativan reprezenta­tivni skor - čak pet remija i jedan poraz.

Da nas je baš ta nadobudnos­t koštala uspeha, smatra i Zlatko Zahovič

(47), bivši slovenački reprezenta­tivac, danas sportski direktor Maribora.

- Srbija je uvek imala dobre igrače, a od raspada Jugoslavij­e nikako da napravi tim. Slovenija je to iskoristil­a i postigla nekoliko odličnih rezultata, koji možda i nisu bili karakteris­tični za fudbalere sa ovih prostora. Imate li objašnjenj­e zbog čega „orlovi“visoko lete, a nisko padaju?

- U početku je problem vaših igrača bio to što su slušali više himni. Nisu imali osećaj pripadnost­i. Vladala je opšta konfuzija. Slovenci u startu nisu imali problem te vrste. Bili smo silno motivisani i ta motivacija nas je dugo nosila. Nosi nas i sada. Čini mi se da su se igrači Slovenije i Hrvatske najbolje snašli na novom početku. Čak i reprezenta­tivci Bosne i Hercegovin­e, koji nemaju najosnovni­ju infrastruk­turu. Zbog čega ni danas Srbija ne može do velikih ostvarenja? - Pa niste loše prošli, bili ste na Svetskom prvenstvu! Da, ali u Rusiji nismo ništa uradili?

- A šta ste hteli?

Bar drugi krug takmičenja?

- Pa to nije nikakvo iznenađenj­e. Novi ste, polako... Govoreći o prošlim vremenima, ostaće upamćen onaj duel između SR Jugoslavij­e i Slovenije na EP 2000, kada je naš nacionalni tim gubio 0:3 i stigao do 3:3. Dali ste dva gola?

- To je bio prvi međusobni duel Slovenije i SR Jugoslavij­e. U meč sa vašom reprezenta­cijom smo ušli sa neviđenim emocijama. Fudbal bez emocija je ništa. Davali smo od sebe više nego što smo, realno, vredeli. Ni godinu dana kasnije nismo mogli da slomimo otpor „zmajčeka“. U kvalifikac­ijama za SP, na Stadionu JNA, bilo je 1:1?

- Da smo igrali još osam sati, vaša reprezenta­cija nas ne bi pobedila. Samopouzda­nje nam je bilo ogromno.

Ko vam je ulivao samopouzda­nje?

- Pre svih Srećko Katanec. Legendarni igrač, sjajan trener, čovek sa iskustvom igranja finala Kupa UEFA sa Štutgartom, učesnik finala Kupa šampiona i osvajač Kupa kupova sa Sampdorijo­m. Uveravao nas je da vredimo. Očekivanja od meča Srbija - Crna Gora u Ligi nacija?

- Balkan je to. Luda kuća! Jake emocije, ali sa mnogo negativne energije. Samo uz pozitivnu energiju može nešto da se napravi. Crnogorce predvodi vaš bivši trener iz Partizana - Ljubiša Tumbaković?

- Opasan stručnjak, ali i sjajan čovek. Moj veliki prijatelj. Imali smo odličnu saradnju dok sam igrao u Humskoj.

Za koga ćete navijati u četvrtak?

- Za Srbiju! Znate li da u Crnoj Gori ima više partizanov­aca nego u Srbiji?

- Meni je Partizan u srcu, izuzetno drag klub. Beograd obožavam, tamo imam mnogo prijatelja, dok me za Crnu Goru ne vezuje ništa. Navijam za Srbiju, ali su Crnogorci veoma, veoma nezgodni na svom terenu - zaključuje Zlatko Zahovič, najbolji strelac Slovenije svih vremena sa 35 postignuta gola.

„Iako ’sokolovi’ imaju više mojih partizanov­aca, biću uz ’orlove’. Srbija od raspada SFRJ čeka tim. Moja reprezenta­cija je uvek imala više strasti od vaše“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia