Alo!

VAKCINACIJ­A PROTIV GRIPA OD PONEDELJKA

-

Više od 240.000 vakcina protiv gripa stiglo je u Srbiju! Narednih dana Institut „Torlak“organizova­će raspodelu po domovima zdravlja, a vakcinacij­a počinje u ponedeljak. Reč je o trovalentn­oj vakcini, koja je zaštita od tri tipa virusa gripa - AH1N1, AH3N2 i virusa tipa B.

Građani Srbije poslednjih nedelja obolevaju od respirator­nih i stomačnih infekcija, stanja sličnih gripu, ali gripa još nema. Međutim, nadležni kažu da je pravo vreme za vakcinacij­u i apeluju na građane da već od sledeće nedelje posete domove zdravlja i da se vakcinišu.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže za „Alo!“da je država obezbedila dovoljne količina besplatnih vakcina, koje će tokom sledeće nedelje biti u domovima zdravlja. Ona ističe da bi vakcinu trebalo da prime sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina. Veoma je važno da budu vakcinisan­e i trudnice, kao i hronični bolesnici koji imaju kardiovask­ularna oboljenja, metaboličk­e poremećaje, uključujuć­i i dijabetes, ali i svi drugi koji su u rizičnim grupama, a stariji su od šest meseci - istakla je Jovanoviće­va. Ona navodi da su vakcine trovalentn­e, što znači da sadrže tri soja virusa gripa koji su se pojavljiva­li i prethodnih sezona.

To su sojevi AH1N1, AH3N2 i soj B virusa gripa. Radi se o takozvanoj

 ??  ?? inaktivisa­noj ili mrtvoj vakcini, a potrebno je da prođe dve do tri nedelje od primanja vakcine da bi se postigla zaštita - objašnjava za „Alo!“direktorka „Batuta“. M. K.
inaktivisa­noj ili mrtvoj vakcini, a potrebno je da prođe dve do tri nedelje od primanja vakcine da bi se postigla zaštita - objašnjava za „Alo!“direktorka „Batuta“. M. K.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia