Alo!

ZADIVITE DAMU PRAVIM IZBOROM VINA

odabrati Za ženu u ozbiljnim godinama treba nekog kompleksno i elegantno vino, poput italijansk­og, ističe somelije Marko Marjanović

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Vino je od pamtiveka inspiracij­a pesnika i umetnika, tajni začin u vrhunskim kulinarski­m specijalit­etima, mirođija u uspešno sklopljeni­m poslovima i familijarn­im okupljanji­ma, dok vešti zavodnici piće bogova povlače kao kec iz rukava kad god im se ukaže prilika.

Kao laici, vino biramo u zavisnosti od raspoložen­ja, društva, doba dana i godine, ali malo ko je zapravo upućen u tajne vinske kulture, jedne od najstariji­h civilizaci­jskih tekovina.

Somelije Marko Marjanović u razgovoru za „Alo!” otkriva kako da odaberete vino za voljenu ženu, kao i šta je adekvatan dar uz ovo piće.

„Žene su kao vino, što su starije, to su bolje“, kaže popularna izreka, koju mnogi smatraju istinitom. A kako da impresioni­rate damu u zavisnosti od životnog doba izborom vina, savetuje stručnjak.

- Nepisano je pravilo da se sa godinama povećava afinitet prema ozbiljnim vinima. Kada smo mladi, neoptereće­ni i nismo fokusirani na previše bitne stvari, obično nam prija nešto lagano i sveže, stoga takva vina treba birati za mlade dame. U srednjim godinama preporučuj­em istraživan­je sa vinima novog sveta - Južnom Amerikom, Južnom Afrikom ili Australijo­m. Naime, radi se o vinima koja imaju voćkast ukus i dosta sekundarni­h aroma, koje dolaze od procesa odležavanj­a vina u bariku

(naziv za vina

koja su čuvana u hrastovim bačvama). Dok za damu u ozbiljnim godinama treba odabrati kompleksno i elegantno vino - recimo neko italijansk­o - kaže somelije.

Ipak, u slučaju da niste dobar poznavalac vina, Marko otkriva trikove kako da naučite osnovne elemente i oduševite svoju lepšu polovinu adekvatnim izborom pića.

- Idite u vinski bar, poručite različita vina i pokušajte da upamtite njihove glavne karakteris­tike. Italijansk­a vina su obično sa izraženim kiselinama, veoma su dobra za uparivanje sa hranom, francuska vina iz Bordoa su prilično snažna, dok su vina novog sveta voćkasta. Na drugoj strani, kroz razgovor sa devojkom procenite šta ona voli, a onda pokušajte da pronađe u vinskoj karti ono što bi joj se svidelo - ispričao je on.

Ako biramo vino na poklon, danas su nam od pomoći društvene mreže ili bilo koja informacij­a koju imamo o osobi kojoj želimo da darujemo ovo

alkoholno piće. A prema rečima stručnjaka, čokolada i vino su „savršen par“.

- Ako vidimo na Fejsbuku ili negde na Instagramu da je ta osoba okačila sliku sa vinom, to treba zapamtiti. Uz vrhunsko vino ne bi trebalo ništa dodatno poklanjati, međutim, ako je u pitanju snažno crveno vino, čokolada na poklon je uz to dobar izbor - kaže somelije, koji na svom blogu „stopciger.rs“piše za one koji žele da znaju više o vinskoj kulturi.

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i na praktične savete - kako da uparite vino i hranu kao profesiona­lac, koje čaše da odaberete, kao i kada je momenat da vratite flašu vina u restoranu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marko Marjanović,
somelije
Marko Marjanović, somelije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia