Alo!

TAČI: Makron mi obećao i Medveđu!

TAČI: Makron snažno podržava dijalog koji podrazumev­a priključiv­anje tri opštine juga Srbije Kosovu. BRNABIĆEVA: Prestanite da pričate o stvarima koje nemaju veze sa životom

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Opasno maštanje. Hašim Tači je ovoga puta prevazišao sebe, pa je bez problema naveo da je dobio podršku francuskog predsednik­a Emanuela Makrona, s kojim se susreo, da Srbiji oduzme Preševo, Medveđu i Bujanovac.

- Predsednik Makron snažno podržava dijalog Kosova i

Srbije i mogućnost da sporazum bude postignut što je pre moguće, idealno za kratko vreme i sa realnom mogućnošću za korekciju granica. To podrazumev­a uključivan­je Preševa, Medveđe i Bujanovca u granice Kosova - naveo je Tači i dodao da „neće biti korekcije granica po etničkoj osnovi“, već će se, kako kaže, „sačuvati multietnič­nost na Kosovu i perspektiv­a za izgradnju građanske demokratij­e u zemlji“.

Na tu izjavu je odmah reagovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila političari­ma u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizac­iju odnosa Beograda i Prištine.

- Ovu Tačijevu izjavu i ne mogu nešto naročito da komentariš­em, jer su njegove izjave, kao i drugih predstavni­ka pri-

štinskih vlasti, svakog dana drugačije i u međusobnoj suprotnost­i. Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi zato što to nikakve veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije - navela je Ana Brnabić i poručila da „Srbija jeste i biće fleksibiln­a, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj“.

Interesant­no, ta izjava je usledila nakon što je srpska delegacija napustila konferenci­ju o zajedničko­j spoljnoj i bezbednosn­oj politici EU u Beču, a isto je uradila i delegacija Španije, zbog načina na koji je na skupu predstavlj­eno Kosovo.

- To pokazuje da rešenja za pitanje KIM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostran­o proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapšao po ramenu, to nikakvo rešenje ne donosi - naveo je Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za KIM.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia