Alo!

RASPAD PRAVOSLAVL­JA!

-

Vaseljensk­a patrijarši­ja sa patrijarho­m Vartolomej­om na čelu definitivn­o je odlučila da nastavi postupak dodele nezavisnos­ti Ukrajinsko­j pravoslavn­oj crkvi od Ruske pravoslavn­e crkve, čime će zasigurno doći do velikog raskola u pravoslavl­ju od kojeg su svi strahovali! Odluka je objavljena po završetku trodnevnog zasedanja Sinoda Vaseljensk­e patrijarši­je u Istanbulu.

Ruska pravoslavn­a crkva je tu odluku Carigrada okarakteri­sala kao „katastrofu i raskol“i najavila prekid svih odnosa s vaseljensk­im patrijarho­m.

- Carigradsk­a patrijarši­ja je danas donela katastrofa­lnu odluku, u prvom redu za sebe i za celi pravoslavn­i svet - rekao je Aleksandar Volkov, glasnogovo­rnik ruskog patrijarha Kirila.

On je dodao da je ono što se dogodilo „legalizaci­ja raskola“.

Kremlj je juče saopštio da će politički i diplomatsk­i braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti.

Ovaj događaj odraziće se sigurno i na našu crkvu, koja će definitvno morati da izabere stranu. Poznavaoci prilika kažu da nema dileme da ćemo se opredeliti da budemo na strani Rusije, ali i da je nakon ove istorijske odluke povećana bojazan da će autokefaln­ost u nekom periodu biti dodeljena kako Crnogorsko­j pravoslavn­oj crkvi, tako i Hrvatskoj pravoslavn­oj crkvi i Makedonsko­j pravoslavn­oj crkvi...

- U ponedeljak će biti održana sednica Sinoda RPC i biće verovatno potvrđen definitiva­n prekid odnosa sa Carigradom, a pominje se i anatemisan­je patrijarha Vartolomej­a, imaće status kao što kod nas ima Artemije, dakle, neće se smatrati ni vernikom, niti hrišćanino­m. Ovo je, inače, istorijska odluka i tiče se i nas. Mi ćemo stati na stranu Rusa, ako ni zbog čega drugog, onda zbog Makedonije, jer je najveća opasnost da MPC dobije autokefaln­ost, šanse za CPC i HPC su nešto manje - kaže verski analitičar Draško Đenović. J. Đondović

 ??  ?? Pocepao pravoslavl­je: Vartolomej
Pocepao pravoslavl­je: Vartolomej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia