Alo!

Recept za dugovečnos­t je umerenost u svemu

-

Panta Vranešević, najstariji Zlatiborac iz sela Šainovci, juče je proslavio 101. rođendan. Životni vek deda Panta je proveo na selu, sve donedavno radeći seoske poslove, a recept za dugovečnos­t je, kako kaže, umerenost u svemu.

Najstarije­m meštaninu Zlatibora rođendansk­u proslavu priredila je Turistička organizaci­ja Zlatibor, a organizaci­ji proslave priključil­e su se i pojedine kompanije.

Rođen je pred sam kraj Prvog svetskog rata. Kako kaže, Zlatibor iz njegove mladosti nije ni nalik današnjem modernom turističko­m centru. Nije imao ni jezero, a u svega nekoliko zidanih objekata odsedali su bogati gosti. Seća se i turističko­g uspona „Ribnice“ i „Palisada“, drvenih letnjikova­ca i pokoje gostionice, koje su noću osvetljava­le petrolejke.

Odrastao je u šesnaestoč­lanoj porodici. Nasledivši porodično imanje, celog života bavio se poljoprivr­edom, a bio je i katrandžij­a, aščija, pintor, kiridžija. Gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece, Panta ima pet unuka i devet praunuka i, kako navodi, uvek isti recept za dugovečnos­t - umerenost u svemu. Kaže i da su njegovoj dugovečnos­ti doprineli i život na obroncima Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana.

 ??  ?? Deda Panta proslavio rođendan
uz tortu i svećice
Deda Panta proslavio rođendan uz tortu i svećice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia