Alo!

Majstori ukrstili varjače!

- Piše: M. JEMOVIĆ MAČUŽIĆ redakcija@alo.rs

Beograd je juče bio domaćin finala nacionalno­g takmičenja u pravljenju ajvara „Izađi mi na teglu“. Kako bi se uverili u umeće majstora, ali i saznali tajne sastojke najboljih recepata, manifestac­iji su prisustvov­ali brojni posetioci.

Varjače je ukrstilo više od 30 ekipa, koje su u prethodnim etapama takmičenja pobedile u svojim gradovima.

- U proteklih pet sezona karavan je obišao 130 gradova Srbije, imali smo oko 2.500 ekipa i 15.000 učesnika, kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike - rekla nam je organizato­rka Anja Zelić, istakavši da su učesnici materijal dobili besplatno, a da napravljen­i ajvar nose kućama.

Takmičari su došli iz svih krajeva države. Njihovi raskošni štandovi bili su ispunjeni etno-motivima, a uniforme, nošnje i ukrasi odisali su duhom srpske tradicije. Nikola Stanković iz Vladičinog hana, član najmlađe ekipe na manifestac­iji, podelio je utiske sa reporterim­a „Alo!“.

- Prvi put učestvujem­o, a pobeda u našem mestu nas je u prvi mah iznenadila, jer je konkurenci­ja bila velika. Ajvar pravimo po recepturi naših baka, na potpuno prirodan način - rekao je Nikola.

Pojedine ekipe posebno su se pripremile za dolazak u Beograd. Tako su „Zimonjićan­ke“iz Kanjiže neometano pripremale ajvar dok je štand, ali i njih, čuvao Miodrag Đaković, odeven u narodnu nošnju.

- Prošle godine smo osvojili zlatnu medalju, tako da se i ove godine nadamo pobedi. Dok žene peku, ja ih čuvam - kaže naš sagovornik.

Puno truda u spremanje ajvara, ali i dekoraciju štan- da uložile su i takmičarke iz Brusa. U simpatični­m keceljama i pinap maramama, o svom ajvaru govorile su u stihovovim­a.

- Sa varjače je slađe probati ajvar nego jesti skupi kavijar. U Brusu kad se ajvar kuva, potrebna su suva drva, a „Pucke“kada ga kuvaju, svi se oko njih muvaju - šaljivo su objasnile.

Sjajna zabava i celodnevna degustacij­a gastronoms­kih specijalit­eta privukle su mnoge Beograđane. Jedan od njih, Ranko Kovačević, došao je sa željom da uživa u raznim elementima srpske tradicije.

- Ovo je prelepo, nesvakidaš­nje! Ovakva dešavanja postoje samo u Srbiji - kaže Ranko.

Marijana Petković je sa porodicom posetila manifestac­iju. Nakon pobede u jednoj od zabavnih disciplina koje su tokom dana organizova­ne za decu i roditelje, uživali su u specijalit­etima i muzičkom programu.

- Osvojili smo vaučere i deca jedva čekaju da ih iskoriste. Uživali smo u svim aspektima manifestac­ije, hrani i zabavi - rekla nam je Marijana.

 ??  ?? Sa štanda „Pucki“iz Brusa
Nikola Stanković Veliki broj posetilaca na zanimljivo­j manifestac­iji
Miodrag Đaković
Sa štanda „Pucki“iz Brusa Nikola Stanković Veliki broj posetilaca na zanimljivo­j manifestac­iji Miodrag Đaković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia