Alo!

Srbiju što pre u EU!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Beograd i Budimpešta ne pamte bolju saradnju, može se slobodno reći - decenijama. Srbija je dobila velikog saveznika u Mađarskoj, ne samo na putu ka EU nego i kada je reč o ekonomskoj saradnji, a ambasador dr Atila Pinter u intervjuu za „Alo!“o bilateraln­im odnosima dveju zemalja kaže:

- Naši bilateraln­i odnosi su i istorijski gledano na izuzetno visokom nivou. Među našim zemljama ne postoji nijedno otvoreno pitanje, tako da se možemo potpuno koncentris­ati na unapređenj­e saradnje. Zahvaljuju­ći procesu pomirenja, za vrlo brzo prošli smo veoma

dug put. Lideri dve zemlje su proteklih godina imali redovne konsultaci­je i među članovima dve vlade skoro da nema onih koji se nisu susreli. Izuzetno dobre odnose ilustruje i činjenica da smo od 2014. uspeli da svake godine održimo zajedničku sednicu dve vlade. U skladu sa sporazumom između premijera, i ove godine se može očekivati nova zajednička sednica dve vlade.

 Kakav je trenutno položaj Mađara u Vojvodini?

- U izuzetno dobrim odnosima. Istaknutu ulogu imaju Ištvan Pastor i njegova stranka Savez vojvođansk­ih Mađara. Najznačajn­ija mađarska politička organizaci­ja u Vojvodini vladajuću koaliciju podržava sa četiri državna sekretara u Vladi i četiri poslanika u Skupštini. SVM ima svoj predstavni­ke i u vojvođansk­oj vladi. Možemo konstatova­ti da bez rada i istrajnost­i gospodina predsednik­a Pastora proces mađarsko-srpskog pomirenja ne bi mogao biti uspešan i ne bi doveo do rezultata. Zahvaljuju­ći zajednički­m naporima mađarske i srpske vlade, kao i SVM-A, položaj Mađara u Vojvodini je danas mnogo bolji nego ranije.

 Kakva je saradnja Srbije i Mađarske kada je reč o migraciono­j krizi?

- U vezi sa migraciono­m krizom, organi reda dve zemlje neprestano sarađuju sa uspehom u interesu zatvaranja migracione ruta preko Zapadnog Balkana. Nadležni organi unutrašnji­h poslova takođe imaju stalne kontakte i saradnju. U okviru te saradnje redovno razmenjuju informacij­e o podacima otkrivenim u postupcima protiv krijumčara ljudi. Pitanje je u pravoj fazi i na vreme rešeno na političkom

„Za naše dve zemlje je veoma bitan odnos sa Kinom, pa je tako važan i samit ministara „Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope“, koji će biti sledećeg meseca u Beogradu

nivou, što potvrđuje da je saradnja na nivou eksperata vrlo dobra.

Koji je najznačajn­iji mađarsko-srpski projekat sada?

- Za javnost je trenutno najznačajn­iji projekat pruga Budimpešta-beograd. Modernizac­ijom pruge može znatno da poraste promet robe između naših zemalja i u regionu, a da se smanji vreme putovanja. Sa mađarske strane, uskoro će biti odabrani izvođači radova i nadamo se da će to ubrzati realizacij­u projekta. Mislim da je važan Program za ekonomski razvoj Vojvodine, koji je pokrenula Vlada Mađarske u januaru 2016. i u okviru kojeg su poslednje tri godine u Srbiji ostvarene investicij­e u vrednosti od 200 miliona evra. Takođe, smatram da je važno da tehničko-ekonomski sporazum, potpisan u februaru 2018, prilikom zajedničke sednice dve vlade, bude ostvaren, jer omogućava značajne infrastruk­turne projekte u Srbiji.

Kakvo je vaše mišljenje o kineskim investicij­ama u Mađarskoj i Srbiji?

- Mađarska je poslednjih godina bila veoma aktivna u razvijanju naših veza sa Istokom. Za Kinu je takođe značajno pitanje razvoja svog odnosa sa regionom kada je reč o trgovini. Samit „Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope“prošle godine u Budimpešti bio je značajan događaj, a i Srbiju je predstavlj­ala visoka delegacija. Novi korak tog procesa je samit ministara „Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope“, koji će biti sledećeg meseca u Beogradu. U pogledu diverzifik­acije izvoza i protoka kapitala smatram veoma bitnim razvoj odnosa sa Kinom, i naše zemlje imaju isti stav o tome.

Mislite li da Srbija može da pristupi EU do 2025?

- Evropska komisija ima razrađenu strategiju proširenja za Zapadni Balkan i predviđa se ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. Nadamo se da će se proces ubrzati sledećih godina i da će se to ostvariti u predviđeno­m roku. Mađarska je i do sada odlučno podržavala integracij­e Srbije. To je u interesu obe dve zemlje. Želeli bismo da Srbija što pre postane članica EU. Smatramo da je Srbija učinila značajne korake u vezi sa integracij­om u proteklom periodu. Do sada je otvorila 14 poglavlja i nadamo se da će ove godine otvoriti još novih poglavlja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Od 2014. godine Srbija i Mađarska redovno drže
zajedničke sednice vlada
Od 2014. godine Srbija i Mađarska redovno drže zajedničke sednice vlada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia