Alo!

Vojska Kosova sigurna kuća za ISIS!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Amerikanci u panici zbog terorista sa Kosova i iz Bosne! Nejtan A. Sejls, američki zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, otpočeo je juče posetu Sarajevu, odakle će otputovati u Tiranu, a potom i u Prištinu. Ona nije nimalo slučajna, jer se teroristi odavno vraćaju iz Sirije sa svojih polaznih tačaka, među kojima su najznačajn­ije Bosna i Hercegovin­a, Kosovo i Metohija, te Albanija, a posebno ih brine činjenica da bi deo njih mogao završiti u takozvanoj vojsci Kosova, koju najavljuju kosovski lideri.

Stejt department saopštio je da će Sejls tokom posete regionu, do 20. oktobra, imati bilateraln­e razgovore s kolegama iz oblasti borbe protiv terorizma, sprečavanj­a kretanja terorista, krivičnog gonjenja terorista i bezbednost­i granica. Poseta američkog zvaničnika za borbu protiv terorizma poklopila se sa saznanjima „Alo!“i drugih medija da su na Kosovu i Metohiji planirani teroristič­ki napadi na Srbe i njihovu imovinu, kao i formiranje tajne vojske.

Stručnjaci za bezbednost i terorizam složni su u oceni da ova poseta nije slučajna i da nijedan američki zvaničnik ne bi doša,o a da nema ozbiljna saznanja o delovanju ISIS-A na Balkanu.

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović poručio je za „Alo!” da je povratkom pripadnika teroristič­kih ćelija prvenstven­o iz sastava ISIS-A,

koji su ratovali na

teritoriji Sirije, u svoje polazne tačke na Kosovo, BIH i deo Albanije, a kojih je na osnovu obaveštajn­ih podataka preko 430, predstavlj­a bezbednosn­i rizik po bezbednost za područje Balkana i Evrope.

- Smatram da su ih angažovale i da ih kontrolišu američke obaveštajn­e agencije, te da i dalje treba da ostanu pod tom kontrolom. Zbog toga će upravo ovom posetom njihovi predstavni­ci dobiti daljina uputstva i instrukcij­e. Verovatno će deo tih pripadnika biti angažovan u budućoj vojsci Kosova. Smatram da je ovo opasnost za celu EU i da upravo oni treba zajedno sa nama da rade na ovom problemu - kazao je on.

Dževad Galijaševi­ć, ekspert za bezbednost, navodi da je bilo je pitanje vremena kad će Amerikanci doći na Balkan i ističe da ni Bosna,

ni Kosovo nisu iskreno u borbi protiv terorizma.

- Amerikanci žele zaštititi svoje interese, svoje ljude, infrastruk­turu i žele da se uvere da oni nisu ugroženi delovanjem ISIS-A. Dolazak na teren nije samo oficijalni razgovor s institucij­ama, oni dolaze da se uvere da američki ciljevi neće biti meta delovanja ISIS-A i to je jedino što ih u ovom trenutku zanima. Oni znaju da smo izvor pretnji, znaju da je Kosovo kvazidržav­a i da nikad neće biti država. Kosovo je američki problem, Bosna je američki problem i oni žele te probleme da na određen način stave pod kontrolu i to tako da barem ne ugrožavaju njihove interese - poručio je

Galijaševi­ć.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia