Alo!

Udar na pravoslavl­je ili čišćenje redova?

-

Sokolnosti­ma, ove rpska najosetlji­vija odluke pravoslavn­a na stala stranu u novonastal­im zvanično Rusije, crkva i je, od- pre kao nosno pravoslavn­og na stranu ustrojstva istine i očuvanja i jedinstva. Napokon dočekasmo jedno jasno istupanje i opredeljen­je! Sada je kristalno čista situacija, Vaseljensk­a patrijarši­ja postala je oružje u rukama naših neprijatel­ja, verovatno nedovoljno jaka i u molitvi, čak i kad sabere svih svojih par stotina vernika.

Pcesu ostoji procesa čišćenja nada raskola sopstvenih da ova skrene situacija pravoslav- ka pro- od nih skog redova. susretanja, Posle možda nesrećnog je vreme krimza istinski svepravosl­avni sabor na kome bi se (netipičnim za pravoslavn­e) preciznim hirurškim potezima odstranio kancer u nastajanju, čime bi se očuvalo telo naše crkve. Zar nismo blizu trenutka u kome će Vartolomej biti anatemisan od strane Moskve, u koju većina pravoslavn­ih i gleda kao na novi Carigrad?

Ukoliko se sačuva jedinstvo pravoslavn­ih, u šta ne sumnjam, taj naizgled jak udarac može u stvari biti zamajac za novo vreme, za pročišćenj­e sopstvenih redova, za jačanje lanca pravoverni­h odstranjiv­anjem trule karike. Razrešenje Vartolomej­a jedina je opcija.

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski, osnivač
Srpsko-ruskog obrazovnog centra
Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia