Alo!

NIS nas pljačka!

na „Navodno dižu cene zbog sirove nafte ne svetskom tržištu, a realno na njih to utiče, već hoće samo da što više zarade“

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Naftna industrija Srbije (NIS) diktira cenu goriva u Srbiji, cenovnik menjuju dva puta nedeljno i za pet dana, zbog želje da što više zarade, podiglu su cenu dizela za više od 3 dinara po litru.

Jedan vozač slikao je fiskalne koje je tokom prošle nedelje dobio na Nis-ovim pumpama, a na njima se jasno vidi da je litar goriva za tri dana poskupeo najpre sa 171,4 dinara na 172,4, a nakon toga, u naredna dva dana cena goriva je porasla za još dva dinara.

- Vozač sam i ne mogu čudu da se načudim. Cena goriva skače dok se okrenem, a hiljadarka je sve mana i manja. Ne treba narod da blokira puteve, već da bojkotuje Nis-ove pumpe - kaže Ljubodrag Ristić (33) za naš list.

Milan Rakić predsednik Udruženje privatnih naftaša Srbije rekao je za “Alo!” da se poskupljen­je goriva u Srbiji duguje pre svega spekulacij­ama na tržištu koje pravi NIS.

- NIS diktira cene goriva u Srbiji. Navodno dižu cene zbog porasta cena sirove nafte na svetskom tržištu, a realno na njih ne utiče svetska cena nafte, već hoće samo da što više zarade. NIS je, naime, osnovni proizvođač i prerađivač sirove nafte i proizvođač motornih goriva u Srbiji i kao takav diktira cenu goriva našoj zemlji. Dnevno proizvode između šest i osam miliona litara motornih goriva – kaže naš sagovornik i dodaje:

- Jednu četvrtinu imaju iz domaćih izvora, a tri četvrtine uvoze, dakle ne mogu da imaju tolike cenovne udare na ulaznu cenu proizvodnj­e. Dakle, sirova nafta ne može danas da se uveze i odmah da počne prerada, to ne postoji - ističe Rakić.

I predsednik Nadzornog odbora kompanije Nafta, Nebojša Atanackovi­ć smatra da kretanje cena u našoj zemlji kada je gorivo zavisi od NIS-A.

- NIS ima jedini rafineriju koja je u zemlji. Ova kompanija možda jedina ima mogućnost da bude jeftiniji od ostalih - kao najveći NIS ima najviše mogućnosti da najmanje poskupi, međutim to nije slučaj. Ostali gledaju cenovnik NIS-A koji se menja dva puta nedeljno. Gorivo je već poskupelo i dalje će njegova cena da raste - objasnio je on.

Na većini benzinskih stanica benzin BMB 95 je dostigao cenu od 157 dinara, a evrodizel 167 dinara za litar. Dok kvalitetni­ja goriva obogaćena aditivima koštaju preko svake mere, pa „bolji dizel“ide u nebesa - košata iznad 170 dinara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia