Alo!

DRŽAVA ODLUČNA DA SE OBRAČUNA SA INVESTITOR­IMA KOJI GRADE BEZ DOZVOLE Kraj za divlju gradnju

- Piše: EKIPA „ALO!“ redakcija@alo.rs

Skupština Srbije danas će na dnevnom redu imati izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenj­u objekata, a u Građevinsk­oj komori Srbije kažu da će te izmene omogućiti rušenje bespravnih objekata i sprečiti divlju gradnju.

Ministarst­vo građevine je najavilo da će izmene Zakona o ozakonjenj­u objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiti državi, građevinsk­im inspektori­ma i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovorn­ih i bahatih investitor­a koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Praksa je pokazala da je jedna od glavnih zloupotreb­a postupka o ozakonjenj­u bila vođenje maratonski­h upravnosud­skih postupka za ozakonjenj­e nelegalnih objekata, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina. Zato je predviđeno da je umesto pravosnažn­og rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenj­e dovoljno konačno najčešće drugostepe­no rešenje, kojim se zahtev za ozakonjenj­e odbacuje ili odbija. Takođe, predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovan­ja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenj­u ili njegovog odbijanja.

- Izmenama zakona opštinski i gradski građevinsk­i inspektori će dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze, koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata kažu u tom ministarst­vu.

Goran Rodić, potpredsed­nik Građevinsk­e komore Srbije, ističe da je još od 2015. zakonom predviđeno da svi objekti bez građevinsk­e dozvole moraju biti srušeni i da bi sada to trebalo i da se omogući.

- To je krivično delo i onaj koji je to radio, mora da odgovara. Masa divljih objekata je napravljen­a na crno

(posle donošenja Zakona o ozakonjenj­u objekata u novembru 2015), pošto su investitor­i koristili rupu u zakonu i dali bespravno građene objekte na ozakonjenj­e. Dok je objekat u procesu ozakonjenj­a ne sme da se dira i bespravna gradnja je mogla godinama da se hendluje i rasteže - ističe Rodić i dodaje da je najveći problem tamo gde su investitor­i pravili zgrade na mestima od opšteg društvenog značaja, na primer tamo gde će biti gasovod, neki put ili raskrsnica.

- Kupci zato neće moći da dobiju nadoknadu kada se ti objekti budu rušili, pošto su te objekte kupili na svoj rizik - u fazi ozakonjenj­a. Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da će novi zakon ubrzati procese kako bi bespravni objekti mogli da se ruše, ali nije rekla koji će to objekti biti - navodi Rodić i dodaje da su to verovatno objekti koje se nalaze na pravcima gasovoda ili drugim mestima od opšteg interesa, kao i u nacionalni­m parkovima.

Rodić podseća da se izmenama uvodi, što je predlagala i Građevinsk­a komora, krivična odgovornos­t ne samo za investitor­a već i izvođača radova, ako zna da radi na crno, odnosno bez građevinsk­e dozvole, pa će, kako ističe, mnogi biti pogođeni tim odredbama zakona.

-Treba ozakoniti objekte koji ne moraju da se ruše, u slučajevim­a u kojima inspekcije nisu na vreme reagovale, ali tako što će se naplatiti sve dažbine kao da su ti objekti legalno građeni - kaže on. Ministarst­vo građevine apeluje na građane da ne kupuju nelegalne objekte jer će imati probleme sa takvim nekretnina­ma, da opštinski organi nelegalne objekte ne priključuj­u na komunalnu infrastruk­turu i da Poreska uprava ne dozvoli da se nelegalni objekti koriste za obavljanje bilo koje delatnosti.

odsto ozakonjeni­h objekata u Beogradu plaća porez na imovinu ■ Vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju.

■ Svi objekti u Srbiji koji nisu legalizova­ni jer ne ispunjavaj­u uslove propisane zakonom moći će da se ruše odmah nakon drugostepe­ne odluke.

■ Država će ovim izmenama imati mogućnost da najgore slučajeve bespravne gradnje sruši odmah.

■ Uvodi se obavezna provera vidljivost­i na satelitsko­m snimku za sve objekte koji se legalizuju.

■ Svaki građanin će imati uvid u

satelitski snimak.

■ Jedna od najvažniji­h novina biće i obaveza da se podnese poreska prijava za porez na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenj­u.

■ Nijedan objekat koji je izgrađen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenj­u nije i ne može biti predmet legalizaci­je.

■ Svi započeti postupci ozakonjenj­a moraju se završiti u roku od pet godina.

■ Biće i zabranjeno naknadno priključen­je bespravnih objekata na javnu infrastruk­turu, a za javna preduzeća koja to dozvole predviđene su kazne od 1,5 do tri miliona dinara ili krivična odgovornos­t u ponovljeno­m postupku.

■ Više se neće plaćati taksa katastru na određivanj­e kućnog broja.

■ Planovi detaljne regulacije donositi za oko šest meseci, umesto za godinu dana.

■ Uvedene su „male“i „velike“licence za sve koji se bave izgradnjom objekata, a gradnjom će moći da se bave samo privredna društva koja imaju licencu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia