Alo!

Zaev ucenjuje opoziciju ILI ZATVOR ILI NATO!

Makedonski premijer poslanicim­a opozicije dao nepristojn­u ponudu i pozvao sve na pomirenje

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Da li će Makedonci prečicom do EU i NATO?! U Skoplju je juče počelo plenarno zasedanje Sobranja, a na dnevnom redu je samo jedna tačka - predlog za izmenu i dopunu Ustava te bivše jugosloven­ske republike, a u skladu sa Prespanski­m sporazumom o njenom novom imenu.

Vlada predlaže da se u tekstu Ustava pridev „severna“uvrsti u naziv Republika Makedonija, tako da novo ime zemlje bude „Republika Severna Makedonija“. Nekoliko dana pred istorijsko zasedanje Sobranja, sa Zapada stigla jasna poruka, i to od nemačke kancelarke Angele Merkel, da sporazum „otključava ključnu prečicu za približava­nje zemlje EU i NATO“.

Na sednicu su došli poslanici svih parlamenta­rnih grupa, a za izglasavan­je amandmana potrebna je dvotrećins­ka većina, koju Zaev trenutno nema. U ovom trenutku sigurni su samo glasovi vladajuće većine (SDMS Zorana Zaeva i albanska partija DUI), koja ima 59 poslanika u ovom sazivu, a čak i kad bi dobio glasove preostale tri albanske partije u

Sobranju, koje imaju ukupno deset poslanika, i dalje neće imati potrebnu većinu. Zaev se prethodnih dana trudio da istu obezbedi preko društvenih mreža, poručujući poslanicim­a da imaju „istorijsku dužnost pred građanima da obezbede put Makedonije ka stabilnost­i i privrednom napretku“, tačnije put ka EU i NATO.

Juče je otišao korak dalje i poslanicim­a opozicije dao „nepristojn­u ponudu“i najuticajn­ijoj opoziciji VMRODPMNE, kao gest dobre volje da glasaju za ustavne promene, ponudio amnestiju za članove te

stranke kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine.

- Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada, kada je to najpotrebn­ije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila. Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila... Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu - rekao je između ostalog Zaev, ponavljaju­ći da ne postoji bolji dogovor od postignuto­g sa Grčkom o novom imenu Makedonije, i to, kako je rekao, svi znaju.

- Iskoristim­o zato ovu sednicu kao priliku za pomirenje između levice

i desnice u Makedoniji nakon prošlogodi­šnjih incidenata - rekao je Zaev, pozivajući poslanike da jedni drugima „pruže ruku i da prihvate otpočinjan­je procesa ustavne revizije da bi osigurali evroatlant­sku integracij­u Makedonije“.

 ??  ??
 ??  ?? Zoran Zaev
Zoran Zaev

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia