Alo!

UPOZORITE IH NA OPASNOSTI

-

Kada je reč o seksualnim temama, roditelji su obično u grču i strahu, jer ne znaju kako i kada je pravo vreme da započnu razgovor. Već od prvog odvajanja i odlaska na samostalno igranje sa drugom decom, morate upozoriti svoje mališane na moguće opasnosti. Kako biste zaštitili dete i objasnili mu to na najbezboln­iji način, izdvojili smo nekoliko korisnih saveta za vas.

Razgovor

Imenujte sve delove tela i pričajte o njima u ranoj dobi. Koristite adekvatne, prave nazive, neka dete tačno zna o kojem je delu tela reč, tako da jednog dana može sve dobro objasniti ako bude potrebno. Važno je i da deci nije neugodno dok pričaju o svom telu, a to je vaš zadatak.

Privatnost

Važno je objasniti da su delovi tela koje prekriva donji veš njihovi privatni delovi. Njih niko ne sme da gleda i dodirne, osim, ponekad, doktora i medicinski­h sestara. Ipak, medicinski stručnjaci će uvek najpre pitati mogu li to da urade i objasniće zbog čega to čine.

Granica

Objasnite detetu da niko ne bi smeo gledati njegove privatne delove, ali ni tražiti da ono gleda ili dira tuđe privatne delove tela. Roditelji ne smeju zaboraviti na drugi deo ove rečenice jer se većina zlostavlja­nja događa tako što se od deteta traži da nekome dira privatne delove.

Tajne

Razgovor o tajnama je veoma važan jer omogućava da detetu objasnite da postoje dobre i loše tajne. Većina zlostavlja­ča će detetu reći da ono što se dogodilo čuva kao tajnu. Ili će pokušati zapretiti detetu. Zato recite deci da, bez obzira na to što im neko drugi govori, tajne koje imaju veze sa privatnim delovima tela nisu prave tajne, i da vam uvek moraju reći ako se nađu u situaciji da neko od njih to traži.

Fotografis­anje

Upozorite dete da niko ne sme fotografis­ati njegove privatne delove. Roditelji često zaborave da postoji čitav izvrnuti svet pedofilije koji samo čeka takve fotografij­e. To je epidemija zbog koje je svačije dete u potencijal­noj opasnosti, zbog čega deca moraju znati da i to neko može pokušati, te da imaju pravo da mu zabrane, ali da vam moraju reći.

Ne je ne

Naučite dete kako da izađe iz situacije koja mu je strašna ili nelagodna. Nekoj je deci neugodno reći ne, pogotovo starijima ili odraslima jer misle da će time pokazati nepoštovan­je. Ono što je bitno jeste da dete mora znati da uvek ima pravo da kaže ne. Vežbajte zajedno sa detetom šta da kaže sve dok ne prestane da mu predstavlj­a problem da izgovori te reči.

Ko je loš

Objasnite detetu da ova pravila vrede za sve poznate, čak i one iz porodice, pa čak i za drugu decu. Jer, kad pitate dete kako izgleda neko ko je loš, obično će vam opisati neko zlo čudovište iz crtaća.

Sloboda

Mališan mora da zna da može da prizna roditeljim­a svaki put kada se oseti uplašeno, nervozno i slično. Takođe, to ne moraju biti roditelji, već bilo ko od odraslih kojima veruje - mama nekog druga, vaspitačic­a, neko blizak.

Uvek u grupi

Takođe, učite ih da ako se slučajno izgube ili im je potrebna neka pomoć, da je potraže od grupe ljudi i na javnom mestu, ne od nekog izolovanog stranca. Neka ne ulaze u lift sami s nepoznatim osobama, ne treba da prilaze automobilu ako ih neko nepoznat pozove da ih nešto pita ili da im nešto da. Vrlo je važno da deca nauče da nikada ništa ne treba da uzimaju od nepoznatih osoba ako vi niste tu da to odobrite.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia