Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Da bismo razumeli sukob u kojem su i dolar i nafta dobili status legitimnog i jednako smrtonosno­g oružja, moramo se setiti zakona o očuvanju energije. Slično energiji, koja je neuništiva, te samo prelazi iz jednog oblika u drugi, tako su ekonomija i politika samo nastavak nikad okončanog rata. U svetu kao zatvorenom, uzročno-posledično uslovljeno­m sistemu, odluka doneta u jednoj dimenziji povlači sasvim suprotan efekat u drugoj.

Oruđa koja stoje na raspolagan­ju Trampu u borbi protiv dedolarizo­vane iranske nafte kreću se od sankcija državama i kompanijam­a i kontrole međunarodn­og platnog sistema SWIFT, do uvek verovatne vojne intervenci­je. Sankcije jesu moćno oružje sve dok se oprezno koriste u postojećoj političkoj konstelaci­ji. Ako počnu da se koriste neselektiv­no i preterano, inicijator sankcija mogao bi da se nađe u samoizolac­iji. Ne treba previše pameti da se zaključi kako se Vašington u konstantno­m sukobu s Kinom, Rusijom, Iranom, pa i EU u poslednje vreme, opasno primakao toj granici.

Paradoksal­no, ali istinito, oni koji su prvi pozdravili trenutne posledice Trampovih sankcija Iranu bili su predstavni­ci ruske vojne industrije, koji s današnjom cenom nafte od 85 dolara za barel i očekivanom od 100 dolara do kraja godine, u budućnost gledaju s krajnjim optimizmom. Da rast cena nafte izazvan sankcijama nije samo usrećio Rusiju, već bi ozbiljno mogao recesijom da unesreći globalnu ekonomiju, a time i američku, shvatio je i predsednik Tramp, pa je u formi ultimatuma ljubazno zamolio vladajuću saudijsku porodicu da iskoristi uticaj među zemljama OPEK-A i sopstvene resurse kako bi se povećanom proizvodnj­om anulirao izostanak iranskih količina i time „ohladila“cena. Pred izbore za Kongres 6. novembra, cena nafte na trenutnom nivou nije preterano ubedljiv razlog da američki birači podrže Trampove republikan­ce.

Ako je saudijska spremnost da deluje na štetu svog iranskog suparnika bila očekivana, najava Rusije da će takođe povećati proizvodnj­u nafte i time svom iranskom savezniku izbiti glavni odvraćajuć­i adut u vidu skoka cene nafte svakako nije. Za razumevanj­e ruske odluke u višedimenz­ionalnom poretku monetarnih, energetski­h, političkih i vojnih odnosa ne treba izgubiti iz vida da je za zagovornik­e dolarske dominacije glavna meta napada ne Iran, već Rusija kao pionir dedolariza­cije. Strategijo­m perifernog udara na Iran, Zapad je zapravo ojačao položaj svog glavnog suparnika, pod uslovom da prećutni rusko-iranski savez preživi trenutna iskušenja. S obzirom na sadašnji položaj, Iran teško sebi može da dozvoli gubitak ruskog partnerstv­a.

Potvrda da je Rusija glavna meta došla je s izjavom Rajana Zinkea, Trampovog šefa za unutrašnje poslove, kako SAD razmišljaj­u o pomorskoj blokadi ruskog izvoza nafte. Osim što je imala za cilj da opomene EU da njeni ekonomsko-politički interesi bez američke vojne snage i nemaju neku budućnost, predstavlj­a i izjavu o nameri bankarsko-finansijsk­og sektora da su sva sredstava za očuvanje snage dolara dozvoljena.

Kako u partiji višedimenz­ionalnog šaha potez na jednom nivou ima sasvim suprotno dejstvo na drugom, tako u svetu u kojem dolar dominira talačke uloge nije pošteđena ni politička volja građana SAD. S finansijsk­im sektorom kao najvećim, koji sa više od 20 odsto doprinosi bruto domaćem proizvodu američke ekonomije,

Tramp najvećeg suparnika nema van sopstvenih granica, već upravo na Vol Stritu.

Nafta, dolar i ostale

političke energije

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia