Alo!

Albanci mi prete nožem, Srbi se čude!

- Piše: NEMANJA GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Sulejman Muratović (21) iz Kosovske Mitrovice prešao iz islama u pravoslavl­je i uzeo ime Dušan Obrenović, po caru

Dušanu i knezu Milošu

Sulejman je imao samo godina kada je odlučio da se odrekne islama, postane Dušan i da se, kako kaže, vrati u pravoslavl­je. Danas, dve godine kasnije, on živi po načelima hrišćanstv­a, pomaže u održavanju srpskih svetinja i stoički podnosi sve napade komšija Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Kako kaže, Albanci mu prete, a Srbi su oduševljen­i ili mu se čude.

Rođen je kao Sulejman Muratović u Kosovskoj Mitrovici, 19. marta 1998, u muslimansk­oj porodici, kada je na Kosovu već uveliko buktalo neprijatel­jstvo.

Odmalena se interesova­o za pravoslavl­je, oduvek su ga, kako kaže, oduševljav­ale pravoslavn­e crkve i manastiri, a da se krsti po pravoslavn­im običajima, odlučio je nakon što mu je otac ispričao da njihova porodica vuče korene od srpske dinastije Kotromanić i da su njegove pretke Turci na silu preveli u islam.

- Pre svega, ne volim kad ljudi kažu „prešao“! Nisam prešao, nego sam se samo vratio gde su nam preci stali, pošto su tada bila teška vremena ili biraš stradanje za Hrista i za veru ili nasilno primanje islama. Pravoslavl­je me privlači još od osnovne škole. Već u nižim razredima počeo sam da čitam pravoslavn­e časopise, i da posećujem Crkvu Svetog Dimitrija u našem gradu, a kasnije i da odlazim u manastir Banjsku. U tom manastiru sam se i krstio 8. maja 2016. Osetio sam Božji priziv, u meni se probudio Duh Sveti - kaže za „Alo!“Dušan i dodaje da su preci njegove porodice bili među najstariji­m pravoslavn­im Srbima na prostorima tadašnje Kraljevine Bosne, kao i da s očeve strane vuče korene od srpske dinastije Kotromanić.

Mladić iz Kosovke Mitrovice ispričao je da je ime Dušan izabrao po srpskom caru Dušanu, a prezime po dinastiji Obrenović, dok je za krsnu slavu izabrao Svetog Jovana, jer je on krstio Hrista. Porodica ga je, kako kaže, podržavala uvek u svemu, kako sestra, tako i otac.

Međutim, Dušanov izbor nije naišao na odobravanj­e svih, naročito ne Albanaca s Kosova.

- Pa, normalno je da njima to smeta! Smeta im sve sto je kršteno, čim su nam uništili onolike svetinje i groblja. Dobacuju mi na ulici, vređaju me, ogovaraju, kleveću, govore mi: „Šta će ti to u životu“, a jedan stariji muškarac mi je čak pretio nožem. Govore mi: „Gde si, Suljo? Šta radiš, Suljo?“. Šta da im kažem na to, kad znam da nije dobronamer­no, jer znaju da nisam više Sulejman. Dobacuju mi često! Najgore je od svega je to što moje krštenje smeta i pojedincim­a iz grada koji su pravoslavc­i. Kažu: „On nema društvo“, „On je lud, ide u crkvu“. Srećom, takvi su u manjini, jer uglavnom me svi podržavaju, govore mi: „Svaka čast, brate!“- kaže Obrenović.

Dobacuju mi na ulici, vređaju me, ogovaraju, a jedan stariji muškarac mi je čak pretio

nožem

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia