Alo!

ČETIRI BANKE IDU NA DOBOŠ!

-

Država planira da do kraja godine proda svoj udeo u Jubmes, Komercijal­noj i Srpskoj banci, a bankarska grupacija Adiko, sa sedištem u Beču, koja posluje i u Srbiji, uskoro će ili na berzu ili će biti ponuđena na prodaju.

Novonastal­a situacija na bankarskom tržištu u našoj zemlji doneće ne samo otpuštanje radnika već i nestajanje čitavih sektora unutar pomenutih finansijsk­ih institucij­a, tvrde stručnjaci. Kada su u pitanju klijenti, sudbina nije ništa manje neizvesna, te uslovi po kojima će im ubuduće biti nuđene usluge zavise od novih vlasnika, smatraju bankari.

U Ministarst­vu finansija očekuju da će biti postignuta dobra cena za prodaju državnog udela u Komercijal­noj banci, a istovremen­o se kroje i planovi o budućnosti još tri banke u kojima je država vlasnik ili ima udela u vlasništvu. Država, naime, planira da do kraja godine proda Jubmes banku, u kojoj ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke.

Na drugoj strani, Fond „Advent“priprema inicijalnu javnu ponudu akcija ili prodaju Adiko banke, koja je nastala iz posrnule Hipo banke. Banke Goldman Saks i Siti biće savetnici u ovom procesu, prenosi Rojters.

Da je prodaja banaka uvek rizična i da donosi ono što novi vlasnici odluče, slaže se i Tijana Stajić, koja se bavi plasmanom i naplatom potraživan­ja u jednoj od banaka.

- Sudbina ljudi i čitavih sektora biće u rukama novih vlasnika. Za zaposlene, promene statusa banke uvek znače otpuštanja, stradaju jednako i menadžeri i službenici. Na bankarskom tržištu u Srbiji prisutan je trend pripajanja banaka i ukrupnjava­nje bankarskog sektora. Nisam baš optimistič­na kako bi to moglo da se odrazi na klijente. Dolaskom stranih banaka nije došlo do smanjena troškova, kao

što se u početku očekivalo da će biti slučaj, da će biti povoljniji krediti za građane i smanjene kamate, a umesto toga pojavilo se more novih naknada. Kao građanin nisam primetila da mi je bolje što su došle strane banke. One posluju po profitnom principu - smatra ona.

Jelena Mitrović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia