Alo!

I DECA MIGRANTI UČE AZBUKU

REPORTERI ALO! U POSETI OSNOVNOJ ŠKOLI „JOVAN RISTIĆ“ U BORČI

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

U klupe devet beogradski­h škola ove jeseni selo je i 80 dece migranata. Petoro njih nastavu pohađa u OŠ „Jovan Ristić“u Borči. Reporteri „Alo!“posetili su tu obrazovnu ustanovu i razgovaral­i s mladim Irancima, koji đačke dane provode daleko od svoje domovine.

Mahdi Hamudipura­bi, učenik osmog razreda, kaže da se već navikao na promenu.

- U početku mi je bilo neobično. Nisam znao ni reč srpskog niti engleskog. Sedeo sam pored vršnjaka, a nismo mogli da se družimo, jer se nismo razumeli. Vredno sam učio engleski i tako se lepo uklopio u razred. Sada dosta razumem i srpski, ali mi je teži za izgovor - kaže Mahdi, kome je omiljeni predmet geografija, a u slobodno vreme voli da gleda filmove.

Hana Ahmadi, njegova drugarica iz razreda, kaže da se bez problema uklopila u novo okruženje.

- Nastavnici i deca su dobri prema meni. Gradivo mi je jednako teško, kao i svima. Za sada najviše volim časove biologije, a posle škole volim da šetam Beogradom, naročito Kalemegdan­om - kaže Hana.

Prema rečima Milete Đorovića, direktora OŠ „Jovan Ristić“, deca migranti tri godine pohađaju nastavu u toj obrazovnoj ustanovi.

- Svi su se odlično uklopili. Tokom dana imaju četiri časa. Obezbedili smo tim koji se bavi isključivo njima, a čine ga psiholog, pedagog i profesor matematike. Oni i prave mesečni raspored nastave. U planu su časovi srpskog, nemačkog i engleskog jezika, zatim matematika i fizičko. Istakao bih da od početka nismo imali nijedan loš događaj, niti neprijatno iskustvo sa decom migrantima - objašnjava Đorović.

Da su se deca migranti uspešno uklopila u aktivnosti beogradski­h škola, potvrđuju i reči Slavka Gaka, gradskog sekretara za obrazovanj­e i dečju zaštitu.

- Važno je da im pokažemo da ćemo učiniti sve da im obrazovanj­e ne bude uskraćeno, da smo otvoren grad za sve i da su dobrodošli. Direktori škola do sada su pokazali da su na nivou zadatka. Na nama je da im budemo podrška, što ćemo i ostati - kaže za „Alo!“Slavko Gak.

 ??  ??
 ??  ?? Mahdi i Hana u
razgovoru s novinarkom „Alo!“
Mahdi i Hana u razgovoru s novinarkom „Alo!“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia